Kiemelt híreink

Viszket és könnyezik? Kezeld a tavaszi allergiát!

Enyhítsd az allergia tüneteit!

Végre itt az igazi tavasz, amely azonban az allergiásoknak tüsszögést, köhögést, és viszkető, könnyező szemeket is jelenthet. Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemésze az okokról és a tünetek enyhítéséről beszélt.

Veszélyben a kontaktlencsések!

Az Amerikai Optometristák Szövetsége (ASA) szerint a szemet érintő allergia egy kültéri és beltéri allergénekre adott reakció, amely a belső szemhéj szöveteinek gyulladásához vezethet. Ezek az allergének leggyakrabban pollenek, poratka, penész és állati szőr. Az allergia bárkit érinthet, de a különösen viselőknél különösen nehézséget jelent. Elképzelhető, hogy bár a kontaktlencse viselése egész évben nem jelent problémát, addig tavasszal kényelmetlenné válhat. Az allergia által okozott kellemetlenségeket csak fokozza a meghosszabbodó hordási idő és a ritkán cserélt lencsék.

Az ASA felmérése szerint az allergiások közel fel alkalmaz a tünetek ellen antihisztamint vagy más gyógyszert. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy míg az antihisztamin segíthet az olyan problémákon, mint az orrfolyás és tüsszögés, felerősítheti a szemet érintő tüneteket, ugyanis csökkenti a könny mennyiségét és a minőségét is befolyásolja.

Vedd komolyan!

A tüneteket érdemes komolyan venni, ugyanis a felmérések szerint ezek az allergiások 32 %-át zavarják a kültéri tevékenységben, 29 %-ot az alvásban, és 28 %-ot a koncentrálásban. A megfelelően hatékony tünetcsökkentés miatt feltétlenül ajánlott felkeresni a szakembert. A legtöbb esetben ugyanis a szemész vényköteles vagy vény nélküli szemcseppekkel enyhíteni tudja az allergiás gyulladást. Viszont a megfelelő készítmény megtalálásához szükség van vizsgálatra és ismerni kell a kórtörténetet is. A megfelelő orvosi ellátás mellett érdemes bizonyos tanácsokat megfogadni.

Dr. Tóth Eszter, az Oxygen Medical szemészének tanácsai a tavaszi kellemetlenségek ellen:

– Ne dörzsölgessük a szemünket, ne nyúljunk bele!
– A lencse betétele előtt mindig szappannal mossunk kezet!
– Az ágyneműt mindig forró vízben és jó minőségű mosószerrel mossuk, hogy csökkentsük az allergének számát.
– A kontaktlencsére soha ne cseppentse rá az allergia ellenes szemcseppet!
– Használjon gyakran, akár óránként műkönny cseppet, mert az segít kimosni a szemből az allergén anyagokat. Csakis olyan műkönny cseppet használjon a lencseviselő, melyet kontaktlencsére is rá lehet cseppenteni.
– Ha lehet, minél kevesebb szemfestéket viseljünk, és csakis a sajátunkat!
– Forduljunk szemészhez, kontaktológushoz és egyeztessük vele, hogyan tisztíthatnánk másképp a lencsét, illetve ajánlatos egynapos hordású lencsére váltani – legalább az allergiaszezonban.
– Ha lehetséges, próbáljuk kevesebb ideig viselni a lencsét! Ha ez nem megoldható, alkalmazzunk olyan típusú műkönnyet, amelyet az orvos javasol.
– Aki még nem érzékel szemtüneteket, de allergiás, a szokásos évi viziten felül is keresse fel tavasszal a szemészorvost, hogy megelőzhető legyen az esetleges kellemetlenség.