Kiemelt híreink

Vigyázat: öregít a kontaktlencse!

Kutatás

96 ikerpár bevonásával tesztelték a kontaktlencsék hosszútávú hatását. Megállapították: a szemüvegmentes éles látásért bizony nagy árat fizetünk, hiszen akik kontaktlencsét hordanak, jóval idősebbnek néznek ki a koruknál.

Az Aesthetic Surgery Journal azt vizsgálta, vajon milyen hatással van megjelenésünkre a kontaktlencsék mindennapos viselése. 96 ikerpárt vizsgáltak meg, és arra a következtetésre jutottak, hogy bizony aki kontaktlencsét visel, annak jobban megereszkednek a szemhélyai (az úgynevezett ptosis mértéke jóval nagyobb), ennek köszönhetően jóval idősebbnek fog kinézni, mint az, aki nem. A képpárokon az is jól látszik, hogy aki lágy kontaktlencséhez szoktatta a szemét, még az is jobban járt, mint a kemény lencse viselői – ők “öregedtek” ugyanis a legtöbbet.

faces

A képen látható két ikerpáron is jól megfigyelhető, amit a kutatás kimutatott. Az A1-A2 képeken látható 65 éves ikerpár bal oldali tagja lágy, a jobb oldali kemény kontaktlencséket viselt. A B1-B2 képeken egy 39 éves ikerpár látható. A bal oldali hölgy soha nem viselt kontaktlencsét, ellentétben a jobb oldalival.