Kiemelt híreink

Te ismered a magassarkú történetét?

Innét indult a kedvenc lábbelid

A nőiesség egyik legfontosabb tartozéka a magassarkú cipő. De vajon mikor indult útjára ez a népszerű darab?

A magassarkú cipőt már a ókori Egyiptomban is hordták, a sírokban és a templomokban magasított lábbelit viselő embereket ábrázoló falfestményekre bukkantak. A magas sarok/ talp térhódítására azonban a középkorig kellett várni, hiszen akkoriban a szennyvizet, a piszkot és a hulladékot az utcákra öntöttek ki. A magas talp kezdetben a sárban járás megkönnyítése céljából készült. A velencei kurtizánok (voltak az elsők, akik felfedezték, hogy a magas talp meghosszabbítja, királynőivé magasítja a termetüket. A divat részéve 1553-tól vált, akkor amikor Medici Katalin II. Henrikkel történő esküvőjekor először hivatalosan a lábára húzta. Ezt azért ne úgy képzeljük el, mint a jelenlegi lábbeliket, de már nagyon hasonlított rá.

“Tisztességes” nő 1553-ban húzott először a lábára hivatalosan magassarkút, ő pedig Medici Katalin volt, II. Henrikkel történő esküvőjekor. Persze nem úgy nézett ki, mint a most kapható lábbelik, de már hasonlított rá. Azt valószínűsítik, hogy azt a magassarkú cipőt egy ismeretlen olasz mester készítette, némi francia segédlettel.

Ahogy múltak az évszázadok úgy vált a jómód jelképévé, és a férfiak is előszeretettel kezdték viselni, melynek eredményeként XIV. Lajos korára a piros tűsarok már a nemesség ismertetőjegye lett. Ezután jött a nemek harca, hiszen a XIX. századig a férfiak is előszeretettel választották ruhatáruk kellékének a magassarkú cipőket, de ezt a csatát mégis a hölgyek nyerték meg. Igazi térhódításáig a második világháború utáni évekig kellett várni, ekkortól foglalták el méltó helyüket a divatban. A háború miatt a feleségek és az anyák inkább a kényelmesebb viseletet, a lapos talpú cipőket választották.

magassarkú

A tűsarok az ötvenes években vált divattá. A hatvanas évek nem kedvezett a divat hódításának, ennek következtében pedig a magassarkú cipők visszaszorultak, de a szexiparban töretlen maradt a lendületük. A hetvenes években már azt vallották, hogy a nőies láb megformálásához igazán a tűsarok dukál, ezt a lendületet vitték tovább a nyolcvanas évek, ahonnan Madonna vitte magával a következő évtizedbe. Hódítása azóta is töretlen, hiszen a nőknek gyönyörű tartásuk lesz általa, így szinte minden hölgynek van a szekrényében legalább egy pár tűsarok. :)