Kiemelt híreink

Szeplősen stílusos: jön az átlagnő-Barbie

Az átlagos szép!

Cikkek és tanulmányok százai (ezrei?) foglalkoztak már azzal, mennyire irreális a világ legnépszerűbb babájának megjelenése, és találgatták, vajon káros-e a kislányok fejlődésére, ha folyamatosan az elérhetetlen szépségű lány tölti ki mindennapjaikat. Az 1959 óta gyerekszobák elengedhetetlen kellékeként jelen lévő játékból számtalan projektnek, művészeti vagy tiltakozó akciónak köszönhetően lett már terhes nő, hindu istenség, de senki sem vállalkozott arra, hogy piacra dobja azt, amiről tulajdonképpen már a kezdetek óta szó van: az átlag Barbie-t.

Most azonban megérkezett: ő Lammy, és a különlegessége, hogy egy valódi, kereskedelmi forgalomba kerülő babáról van szó, nem pedig egy újabb egypéldányos tiltakozásról – vagy épp egy Barbie-klónról. Lammy készítői állítják: az átlag huszonéves nők testalkatát kívánták rögzíteni: ennek megfelelően a baba ugyan csinos és sportos – és divatosan öltözködik – mégsem érezzük úgy, hogy ne futhatnánk össze “élő másával” az utcán.

barbie2

Lammy egyébként ugyanolyan, mint Barbie: lehet hozzá kiegészítőket venni, táskákat, ruhákat – ám ami az izgalmasabb, hogy rendelhetünk hozzá egy matricakészletet, amivel még egyedibbé (vagy épp átlagosabbá?) varázsolhatjuk, hiszen nem csak színes tetoválásokkal, de narancsbőrrel, szeplővel vagy épp pattanással is díszítheti csemeténk a babáját.