Kiemelt híreink

Műköröm: csináltassunk vagy ne?

Műköröm előnyök és hátrányok

A nők ápolt külsejéhez a szép kezek és körmök ugyanúgy hozzá tartoznak, mint az ápolt, szép haj, vagy a csinos öltözék. Az is köztudott, hogy a férfiak igenis megnézik a nők kezeit és körmeit, és a megkérdezett pasik nagy része nagyon fontosnak tartja, hogy igényes, ápolt keze és körme legyen egy nőnek.

A körmök ápolásáról és díszítéséről már nagyon régről, négy-ötezer évvel ezelőtti időkből is vannak feljegyzések. Már akkoriban is próbálkoztak a sérült vagy éppen hiányzó körmök pótlásával csontból vagy fából faragott körmökkel. Később a hosszú és színezett körmök voltak a divatok, melyet természetesen csak a magasabb társadalmi helyzetben lévők engedhettek meg maguknak. A díszítését különféle ásványi anyagokkal, a színezést pedig a növényekben lévő színezőanyagokkal oldották meg. A mai körömlakkok az 1920-as években születtek meg, és Henry Fordnak, a Ford T-modell feltalálójának köszönhetjük őket, hiszen a műhelyében használt autófestékek szolgáltak az alapjául.

A műköröm története egy körmét rágó fogorvossal kezdődött, aki eleinte a saját körmeinek pótlására a körömszéleire ragasztás nélkül a fogászatban használt alapanyagokat használt fel. Mivel ez nem bizonyult tartós megoldásnak, így tovább kereste a megoldást arra, hogy hogyan tudná a letört és sérült körmöket esztétikusan pótolni. 1934-ben került forgalomba a saját körömre ragasztható tip, melyet a műanyag fogpótlás alapanyagából készítettek. Innét már egyenes út vezetett a műköröm térhódításához. Az 50-es évek voltak azok az idők, amikor a műköröm filmiparnak és a színésznőknek köszönhetően elkezdett egyre elterjedtebbé válni. Az első acryl, vagyis porcelán műkörmöt a fogpótlások anyagára alapozva, a ragasztós megoldást felváltva, a tökéletességre törekedve hozták létre. 1984 szintén áttörés volt a körmözés tekintetében, hiszen ekkor fejlesztették ki az UV fényre is kötő műköröm alapanyagot, majd később a zselét. Hazánkban a 80-as években kezdett elterjedni a műköröm készítés.

Ma már sokan el sem tudnák képzelni a kezeiket műköröm nélkül. Természetesen olyanok is vannak, akik ellenzik ezt a technikát. Annyi azonban biztos, hogy a műkörömmel nagyon könnyű együtt élni, és a használatához is hamar hozzá lehet szokni. Előnyei közé tartozik, hogy elég 3-4-5 hetente felkeresned a műkörmösödet, ahol másfél-két óra alatt el is készül a körmöd. Így nem kell a körömlakkozással bajlódnod, hetekig szép és igényes lesz a körmöd. További pozitívuma, hogy ha gyakran berepedezik vagy éppen rossz szokásod a körömrágás, akkor biztosan a lehető legjobb választás lesz a műköröm. Hátránya, hogy nem túl olcsó, rendszeresen járnod kell töltetni és rendbe rakatni, ami azért időigényes. Arra is figyelni kell, hogy bizonyos időközönként pár hétre érdemes szüneteltetni a műkörmöt, hiszen azért gyengíti a körmöket és a gombásodásnak is nagyobb esélye van. Azt, hogy szeretnél e műkörmöt vagy sem, neked kell eldöntened, mérlegelned az előnyeit és a hátrányait. Annyi biztos, hogy ha egyszer csinálhatsz, könnyen a szép körmök rabjává válhatsz. :)