Kiemelt híreink

Mik azok a málnaketonok?

A málnaketon természetes fenolos vegyület, amely a vörös málna aromájának elsődleges vegyülete. Igen hatékonynak bizonyul az emberi szervezetben a tekintetben, hogy megelőzi a zsír kialakulását, amely a súlycsökkentésben a legfontosabb.

A málnaketonok azok a vegyületek, amelyek a málna jellegzetes aromáját adják. A fogyókúrázók számára azonban fontosabb, hogy a legújabb kutatások szerint ezek a vegyületek képesek a kilókat eltüntetni. Fogyókúrás-tanácsadók Amerikában a málnaketont szedőknél már több éve hihetetlen fogyási ered­ményeket igazoltak. A vegyületeket mint „nagyon egészségest” írták le, „bármilyen mellékhatás nélkül”. Azt mondják, ezekkel a pirulákkal a szervezet „könnyebben tudja a zsírt elégetni”. A málnaketon az adiponektin, a zsírszövetben található hormon serkentésével éri ezt el, amely a zsír anyagcsere-képességet javítja. A tanulmányok szerint a sovány emberek adiponektinszintje magasabb a túlsúlyosakénál. Ám fontosabb, hogy a kutatók megegyeznek abban, miszerint a hormon javítja az inzulinérzékenységet, és segít a súlyszabályozásban.

Az öt legjobb fogyasztótipp

1. Írja le a fogyási céljait!

Határozzon meg egy bizonyos fogyási célt, és azt, milyen gyorsan szeretné elérni, majd írja le papírra!

2. Naponta ötször-hatszor étkezzen!

A kutatások szerint a kisebb mennyiségű, kiegyensúlyozott étkezések fokozzák az anyagcserét, és felgyorsítják a zsírégetést. Egy egészséges, kis mennyiségű étkezés lehet például egy alma.

3. Fogja vissza a rossz szénhidrátokat!

Küszöbölje ki a fehér kenyeret, a rágcsálnivalókat, a tésztát, az édességet és a szódát az étrendjéből! Az előbbi rossz szénhidrátok okán a vércukor az egekbe szökik, és könnyebben tárolódnak testzsír formájában.

4. Hagyjon fel a szesszel!

A kutatások szerint az alkoholból származó kalóriák pocak formájában tárolódnak. Ha különleges alkalmakkor mégis valamit inni szeretne, maradjon a vörösbornál, amelynek gazdag az antioxidáns-tartalma (esténként ne fogyasszon többet 2 kis pohárnyinál)!

5. Használjon étrend-kiegészítőket!

Ezek természetes kivonatokat (pl. málnaketon, chili) tartalmaznak, és javíthatják az anyagcseregondokat, amelyek miatt a súlygyarapodás fokozódik, és a súlycsökkentés nehéz.

malna2

Boldogasszony csipkéje

A málna magyar népies neve a Boldogasszony csipkéje és a himpér, a német Himbeere szó alapján. Magyarországon őshonos növény, kb. 2 m magas félcserje. Levelei 3-5, ritkán 7-tagúak, felül simák, alul gyapjasak, szélük fûrészfogas. Májustól augusztusig virágzik. A virágok fehérek, laza fürtökben vagy bugában állnak. Vörös, csonthéjas, bogyós álló terméscsoportja 30-40 nap alatt fejlődik ki és érik be. A szederrel ellentétben leválik a vackáról. Ízletes gyümölcs, fő konzervipari alapanyag.

Már az ókorban gyógynövényként ismerték. A középkorban elsősorban kolostorokban termesztették. Carolius Clusius már 1601-ben különbséget tett vörös és sárga fajták között.

Európában mára majdnem mindenütt megtalálható, de a mediterrán országokban a hegyekbe húzódott vissza. Érdekesség, hogy nem él Portugáliában, Izlandon és Skandinávia északi részén. Amerikában pedig őshonos fajtája a fekete málna.

Gyümölcse miatt kedvelt kerti növény. A magas vitamintartalma okán egészséges gyümölcsöt gyakran nyersen fogyasztják, ill. lekvárként, kompótként, zseléként vagy szörpként kerül a konyhában felhasználásra. A méhészetben a málna – köszönhetôen nektárja magas (36–70%-os) cukortartalmának, továbbá magas cukorértékének (0,18–3,80 mg cukor naponta virágonként) – a méhek számára megbecsült melléktápanyag-forrás. A málnát tiszta alkohol édesítésére is használják. A gyümölcs szüret után már nem érik tovább, így a nem klimakterikus gyümölcsök közé tartozik.

A málna gyümölcse bor készítésére is alkalmas. A málnabogyókat összezúzzák, elôerjesztik, majd kipréselik. A visszamaradt cefrét vízzel leforrázzák, és újra kipréselik. A préselésbôl nyert levet összekeverik. Cukorból és málnalébôl szirupot fûznek, amit hozzáadnak a kipréselt málnaléhez. Különböző készítmények is málnakivonatot tartalmaznak, így több fogyókúrás termékben is megtalálhatóak. Ez a málnában lévő zsírbontó ketonoknak köszönhetô.

Mit tartalmaz 100 g málna?

100 g málna tartalmaz: kcal/34, kj/142, Víz/84 g, Zsír/0,3 g, Kálium/170 mg, Kalcium/40 mg, Magnézium/30 mg, C-vitamin/25 mg,

Magas C-vitamin- és magnéziumszükségletünket fedezhetjük belőle!
Egy felnőtt napi szükséglete: Kálium/9% , Kalcium/5%, Magnézium/10%, C-vitamin/33%

(www.ideal.hu)