Kiemelt híreink

Legfinomabb húsvéti ételek

Tipikus húsvéti finomságok

A Karácsony mellett a Húsvét a kereszténység másik legnagyobb ünnepe. Ekkor ünnepeljük Krisztus feltámadását és a nagyböjt, a hústól való tartózkodás is Húsvét vasárnap ér véget.

A húsvéti bárány az ünnep áldozati étele, amely Krisztust jelképezi. Természetesen fogyaszthatunk helyette szárnyas húst vagy halat is. A tojás a legrégebbi húsvéti eledelek közé tartozik, ez az újjászületés jelképe. A sonka is a jellegzetes húsvéti ételek közé tartozik. A tipikus húsvéti finomságok közül vannak olyanok, amelyek az ünnep idején a te asztalodról sem hiányozhatnak.

Fonott kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 3 dl tej
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál kristálycukor

Elkészítés: Az élesztőt fél deci langyos, picit cukros tejben futtasd fel, amíg buborékozni nem kezd. Dolgozd össze a liszttel, a cukorral, a langyos tejjel, a vajjal, egy tojással, a csipet sóval, majd add hozzá a mazsolát. A tészta akkor jó, ha sima. Hintsd meg a tetejét liszttel, és konyharuhával takard le, majd hagyd megkelni. Ezután lisztezett deszkán szedd három egyenlő részre, és sodord őket a tepsi hosszára. A tetejét kend meg a megmaradt, felvert tojással, és hagyd még újra 20 percet pihenni. Ha megkelt, megint kend be, és előmelegített sütőben süsd meg.

Húsvéti főtt sonka

Hozzávalók:

  • 1,2 kg hagyományos füstölésű, kötözött sonka
  • ecetes torma
  • bors

Elkészítés: A sonkát fél napra áztasd hideg vízbe. Öntsd le róla az állott vizet, majd engedd fel egészen addig, míg el nem lepi. Lassú tűzön legalább 2 órát főzd. Ízlés szerint borsozd meg. Ha elkészült, hagyd, hogy ebben a vízben hűljön ki. Mielőtt kiszednéd, mindenképp szedd le a tetején lévő zsiradékot. Ecetes tormával, szeletelve tálald.

Répatorta

Hozzávalók:

A tésztához

  • 30 dkg rétesliszt (vagy finomliszt)
  • 3 db tojás
  • 30 dkg sárgarépa (reszelt)
  • 1.5 dl napraforgó olaj
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • fahéj ízlés szerint (vagy reszelt citromhéj)
  • 1 csomag sütőpor

A mázhoz

  • 10 dkg porcukor
  • 2 ek vaj
  • 1 db tojásfehérje
  • 1 teáskanál citromlé

Elkészítés: A cukrot kikavarjuk a tojássárgákkal és az olajjal. Hozzáadjuk az apróra reszelt sárgarépát, a vaníliás cukrot és a sütőporos lisztet. Alaposan összekavarjuk. Kis fahéjjal vagy citromhéjjal ízesítjük. A tojásfehérjékből habot verünk. Óvatosan a masszához forgatjuk. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben sütjük. A máz hozzávalóit kb. méz sűrűségűre kavarjuk, és a kihűlt tortát bevonjuk vele. Díszítésnek használhatunk marcipánrépát.

Töltött tojás

Hozzávalók:

  • 20 dkg natúr krémsajt
  • 8 tojás
  • 1 kiskanál mustár
  • őrölt bors

Elkészítés: A tojásokat főzd meg. Az aljukból egy vékonyabb, a tetejükből egy vastagabb szeletet vágj le. A vastagabbak alól szedd ki a tojássárgákat. Törd össze őket, és a krémsajttal, a mustárral, valamint ízlés szerint sóval, borssal ízesítsd. A tojásokat töltsd meg ezzel a masszával.

Sült báránycomb rozmaringgal és fokhagymával

Hozzávalók:

  • egy 2,5 kg-os báránycomb
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • rozmaring

Elkészítés: A húst mosd meg. A bőrös részét 12 helyen vágd be. A fokhagymákat vágd hosszában félbe, és a rozmaringgal együtt dugdosd a bevágásokba. Kend be a húst olívaolajjal, és ízlésed szerint sózd meg. Előmelegített sütőben kezdd el sütni, majd vedd vissza a hőmérsékletet. Időnként a húslével locsold meg a húst. Amikor elkészült, tedd egy deszkára, és takard le fóliával. Pihentesd így körülbelül 20 percig, majd tálald.