Kiemelt híreink

Kihagyhatatlan balatoni látnivalók

Balatoni látnivalók

Bár a strandoláshoz még korán van, de ez ne tántorítson el attól, hogy ellátogass a magyar tengerre, ahol rengeteg látnivaló és kikapcsolódási lehetőség vár rád.

A Balatonról sokaknak a vízpart és a nyaralás jut eszébe, pedig a környék számos olyan szemet gyönyörködtető lehetőséget kínál, melyeket kár lenne kihagyni. Csodálatos kéklő víztükör, szőlőskertekkel díszített dombok, kastélyok, várak, varázslatos látnivalók várják a régió szerelmeseit. Összegyűjtöttünk néhány olyan helyet az északi-parton, amelyet mindenképpen látnod kell, ha Közép-Európa legnagyobb tavához látogatsz.

A túránk alkalmával érdemes megtekinteni a Balaton-felvidéket, melynek nagy részét a vulkánosság szülte. A hegyek bazaltsapkáinak oldalában a kiömlő láva oszloposan szilárdult meg, ezeknek az egyik leginkább szemet gyönyörködtetőbb látványa a Szent György-hegy bazaltorgonája. A mellette haladó, csaknem 4 km hosszú, önmagába visszatérő tanösvény a hegy földtörténetét mutatja be, de a másfél óra alatt bejárható körúton megismerhető a terület védett állatvilága is. A 414 m magas csúcson megcsodálhatjuk a Keszthelyi-hegységet és a Balaton-felvidéket is.

Az északi parton – egészen pontosan Tapolcánál – a víz alatt van egy rejtélyes barlangrendszer, amelyet fedett csónaktúra keretében fedezhetsz fel. A Tapolcai-tavasbarlangra 1903-ban kútásás közben bukkantak rá, később pedig a látogatók számára is megnyitották, így ma már bárki kalandozhat ezekben a lenyűgöző járatokban. A karsztvíz háromszintű barlangrendszert alakított ki, az alsó termeket és a felső járatok egy részét közepesen meleg víz borítja. A szakaszt egy csónakkal lehet körbejárni, amely a hangulatos kivilágításnak köszönhetően nagyon romantikus.

Tihany nevének hallatán két dolog biztosan eszünkbe jut: a bencés apátság és a legendás tihanyi echó. Emellett azonban érdemes megnéznünk a Közép-Európában az egyetlen, aránylag épségben megmaradt középkori remetetelepet, a barátlakásokat. Ezek az Óvár keleti oldalán húsz méter magas bazalttufa sziklába vájt barlangok. A remeték a XI–XIV. század között készítették el sziklafalba vájt celláikat, kápolnájukat és ebédlőtermüket. A cellacsoportokból ma már csak három barátlakás látható, a többit az 1952. évi sziklaomlás betemette. Ez Közép-Európa egyetlen fennmaradt remetetelepe, mely szabadon látogatható.

Keszthelyen található az ország negyedik legnagyobb kastélya, a Festetics-kastély, amely ma már múzeum és konferencia központ is. A lenyűgöző építmény mellet az azt körülölelő park is gyönyörű látványt nyújt. Itt megcsodálhatjuk a több évszázados fákat, növényritkaságokat, a híres oroszlános kutat és a Hintómúzeumot is.

Fotó: visit-hungary.com