Kiemelt híreink

Kávé, a csodaital

A kávé jótékony hatásai

Talán sokan nem is gondolnák, hogy egy-egy csésze kávé mennyire pozitív hatással van az emberi szervezetre. Hiába a tévhiedelmek, miszerint egészségtelen, a kutatások bebizonyították, hogy mértékletes fogyasztása nagyon is jótékony hatással van az egészségünkre.

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy a kávéra nagyon könnyű rászokni. Ez azonban nem igaz, hiszen a hosszabb ideig tartó, rendszeres kávéfogyasztás sem okoz függőséget. Naponta egy-két csésze elfogyasztásával inkább pozitív, mintsem negatív hatást érhetünk el.

Hatása az agyra

A kávéban lévő koffein az idegrendszerre koncentrálódik, így csökken tőle az álmosság, a fáradtság és az unalom. Depressziós hangulatban szenvedőknek, szellemileg elfáradtaknak különösen jó, de a memóriát és a koncentrációt is javítja. Idegnyugtató hatásának köszönhetően pedig aktívabbak, éberebbek leszünk a szellemi és a fizikai munkában egyaránt, sőt a reflexeinket is javítja.

A szívnek is jót tesz

Sok gyógyszeres terápiában használják, hiszen a koffein szíverősítő gyógyszernek számít. Már napi egy espresso fogyasztása is erősíti a tüdőlégzést, valamint tágítja a hörgőket, ezzel segítve a könnyebb légzést.

Az izmok működését is segíti

A kávé javítja és erősíti az izmok összehúzó képességét, ezáltal növeli a sportteljesítményt, segíti a mogáskoordinációt és a vázizomban lévő fáradtságot is csökkenti. Mivel a test izmaira erősíti hatást gyakorol, így fogyasztása különösen ajánlott sportolóknak.

Az emésztésnek is jó

Egy csésze fekete elfogyasztása az emésztési folyamatot is segíti, hiszen megindítja és javítja azt. Ha nem csupán a reggeli ébredéskor, hanem ebéd és vacsora után is isszuk, akkor serkenti az emésztési nedvek termelését.

A májnak és a belső elválasztású mirigyeknek is hasznos

A kávé a belsőelválasztású mirigyekre hatva serkenti a vesék kiválasztó tevékenységét, gyorsítja az anyagcserét, és serkenti a pajzsmirigy működését.

A legjobb az egészben pedig az, hogy kalória értéke elhanyagolható, így olyanok is fogyaszthatják, akik alacsony kalória bevitelű diétát folytatnak.