Kiemelt híreink

Így éld túl a kánikulát!

Hűsítő tippek

Aki nem vízparton nyaral éppen, vagy nincs a kertjében medence, annak nem könnyű elviselnie ezt a hőséget. Összegyűjtöttünk néhány hűsítő tippet, melyekkel kicsit talán könnyebb túlélni a kánikulát.

A meleg nagyon leterheli a szervezetünket. Vannak olyan módszerek, melyekkel kicsit könnyebben elviselhetjük a kánikulát: például a testünk hűsítésével. A legszerencsésebbek azok, akiknek van kertjük, hiszen ha nincs is medencéjük, akkor is felfrissíthetik magukat slaggal. Ilyenkor a legfontosabb, hogy mindig a lábunknál kezdjük és fokozatosan haladjunk felfelé. Akiknek nincsen kertjük, nekik a lehető leggyakoribb zuhanyzás marad. Válasszunk mentás tusfürdőt, hiszen ez felfrissíti és hűti a testünket, de egy testpermetet is érdemes beszereznünk. Emellett használhatunk hideg borogatást a homlokunkra és a tarkónkra, ezt elalváskor is érdemes alkalmaznunk.

Kerüljük a parfümök használatát, mert ezek a nap miatt nem kívánatos barna foltokat okozhatnak a bőrünkön. Figyeljünk oda, hogy bár a kánikulában nagyon jól esnek a jeges italok, de azok a nagy melegben leállíthatják az emésztést és különféle emésztési rendellenességekhez vezethetnek. A legjobb az italok hideg-langyos fogyasztása, hiszen ezek nagyon jótékony hatásúak, belülről hűtik a szervezetünket. Arra is érdemes figyelni, hogy bár a megszokottnál többet kell ilyenkor innunk, mégis étkezések előtt és után fél órával lehetőleg ne igyunk, evés közben pedig kortyolgassunk langyos folyadékot.

A fűszeres, nehéz, emésztést megterhelő ételeket kerülni kell. Észrevehetjük, hogy ilyenkor kisebb az étvágyunk, hiszen a szervezetnek kisebb adag ételre van szüksége. Nagy melegben napi kétszeri étkezés elegendő: délelőtt és kora délután. Lehetőleg kerüljük a száraz ételeket, a túlzott só használatot és a chipseket.

Vannak olyan élelmiszerek, amelyek a szervezetre hűtő hatásúak. Ilyenek a gabonák (rizs, zab), a zöldségek (saláta, uborka, káposzta, karfiol stb.), babfélék és a különféle fűszerek ( római kömény, édeskömény, koriander mag, tárkony). Kerüljük a csípős és erős fűszereket, a csokoládét, az alkoholt, a kávét, a mézet, a savanyú gyümölcsöket (citrom, cseresznye, narancs), az olajos magvakat (mogyoró, pisztácia), a tejtermékeket (tejföl, zsíros sajtok), zöldségek közül pedig a paradicsomot, a retket és a hagymát.