Kiemelt híreink

Hűsítő levesek a kánikulában

A nyári nagy melegben olyan ételeket kell ennünk, amelyek amellett, hogy laktatóak, lehetőleg hűsítenek is. Érdemes megkóstolnunk a gyümölcsleveseket, melyeket többféle módon is elkészíthetünk!

Hűsítő dinnyeleves

Hozzávalók:

  • 1 galia (sárga) dinnye
  • 1 mézharmat dinnye
  • 2,5 dl 30%-os tejszín
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál méz
  • csipet só
  • 1 ek fehér rum
  • kevés őrölt szerecsendió

Elkészítés:

A dinnyéket félbevágjuk, a magos belső részt egy szűrőbe szedjük, a gyümölcshúst pedig egy karalábékanállal kiszedjük. A húst magas falú edénybe tesszük, ráöntjük a magos részről lecsöpögött levet, majd hozzáadjuk a mézet, a tejszínt, sózzuk és egy botmixerrel krémesre simítjuk. Kevés szerecsendiót és fehér rumot adunk hozzá. Egy kis tejjel felhígítjuk, majd hűtőbe téve alaposan lehűtjük. Dinnyehéjban, pár gömbnyi dinnyével tálaljuk.

15 perces jeges dinnyeleves

Hozzávalók:

  • 1,5 kg görögdinnyehús
  • pár levél friss menta
  • 3-4 evőkanál méz

Elkészítés:

Még a leves elkészítése előtt tegyünk a fagyasztóba jeget, mivel az kelleni fog. Ha van jég, és megvan a dinnye is, akkor a gyümölcsről el kell távolítani a héját, ha még rajta van, majd a dinnye húsát egységes méretű kockákra daraboljuk. Ha ez megvan, vegyük elő a turmixgépet, tegyük bele a felaprított gyümölcsöt, tépkedjük bele két-három levél mentát, majd adjunk hozzá nyolc-tíz jégkockát – ha sűrűbb levest szeretnénk, akkor kevesebbet, ha hígabbat, akkor többet, ha pedig tartunk tőle, hogy a gép nem darabolja fel a jeget, akkor előbb törjük össze azt, és úgy adjuk hozzá -, majd turmixoljuk össze az egészet.

Ha ezzel végeztünk, az ízlésünknek megfelelő mennyiségű mézet adjunk a keverékhez, és már tálalhatjuk is ezt a jeges finomságot. Amikor kiszedtük a tányérba, akkor egy-egy levél mentával díszítsük.

Fűszeres szilvaleves

Hozzávalók:

  • 1 kg szilva vagy ringló
  • 3 ek akácméz
  • 2,5 dl tejszín
  • 2,5 dl tej
  • csipet só
  • 10 szem kardamom mag
  • 6 szárított lime levél
  • 1/4 rúd fahéj

Elkészítés:

A szilvát megpucoljuk, majd annyi vízben, ami elfedi, feltesszük főni. Fűszertojásban mellétesszük a kiválasztott ízeket és csipetnyi sóval megfőzzük a szilvát. A vége felé hozzáadjuk a mézet, a tejszínt és legvégén a tejet. Alaposan lehűtve kínáljuk.