Kiemelt híreink

Hormonok harmóniája – avagy a nőiség kortalan

Amikor megjön, az a baj, ha nem, akkor meg az? Hölgyeim, ideje lenne újra megszeretni nőiségünket minden velejárójával együtt.

Egykor Vörös Sátrakban ünnepelték a menzesz napjait, a változó kor pedig a bölccsé születést szimbolizálta. A női minőség mindhárom szakaszának – kislány, érett nő, bölcs asszony – megvolt a maga szentsége, ahogyan ma is meg lehet, ha képesek vagyunk magunkban felfedezni. Csakúgy mint környezetünkben, vagyis a természet ajándékaként, azokat a gyógynövényeket, amelyektől segítséget kapunk nőiségünk harmóniában tartásához. Nyertes Zsuzsa máig ragyogó nőisége magában hordozza bölcsességét, melynek köszönhetően a változó kor, a kezdeti nehézségek ellenére harmonikussá vált a színésznő életében.

Jaj, csak azt ne!

Nyertes Zsuzsa közel ötven éves volt, amikor beköszöntött életébe a menopauza időszaka. „Eszembe sem jutott szembeszállni azzal a természetes folyamattal, ami előbb-utóbb elérkezik minden nő életében. A változó kor teljesen időszerűen köszöntött rám, viszont eleinte rettentően megviseltek a vele járó tünetek. Nálam nem jelentkezett hőhullám, inkább az ereimben éreztem lüktetően égető érzést, valamint a mellkasom feszített állandó jelleggel. A hangulatomról pedig ne is beszéljünk. Én aki társasági ember vagyok, egyáltalán nem akartam kimozdulni otthonról. Sőt még az ágyból felkelni is nehezemre esett. A nőgyógyászom azt tanácsolta, kezdjek el hormon tartalmú gyógyszert szedni, de megrémültem a mellékhatásaitól. Így inkább belemélyedtem a témával foglalkozó, alternatív megközelítésben íródott könyvekbe és az egyikben rátaláltam egy ősidők óta használt gyógynövényre.” – mondja a színésznő.

Barátok ajándéka

Létezik egy mediterrán vidéken őshonos cserje, a Vitex Agnus Castus, ami a gyógyászatban barátcserjeként ismert gyógynövény. Már Hippokratész idejében is használták a női szervezet harmonikus működésének támogatása céljából az akkori orvoslásban. Elnevezéséhez azonban férfiakkal kapcsolatos legenda fűződik. Dr. Sasvári Ferenc homeopata orvostól megtudtuk, hogy a nők számára kitűnően funkcionáló gyógynövény termését anno szerzetesek fogyasztották, mégpedig azért, hogy megemelje szervezetükben a női hormonok szintjét és így könnyebben ellen tudjanak állni a szebbik nemtől érkező kísértésnek, azaz hűek tudjanak maradni szüzességi fogadalmukhoz. „A termésben lévő hatóanyagok, melyek nem tartalmaznak hormont, a szervezetben felszívódva az agyalapi mirigyen keresztül kifejtett hatásukkal képesek szabályozni a női nemi hormonok működését. Ez a nők esetében a havi ciklus szabályosságát, a vérzés hosszát, valamint a változó kor bekövetkeztének idejét befolyásolja elsősorban. Ugyanakkor a női hormonok – elsősorban az ösztrogén-progeszteron aránya, valamint egy prolaktin nevű hormon – felelősek a menstruáció, illetve a klimax kísérő tüneteinek jelentős részéért is: hőhullám, mellfeszülés, erős görcsök, hangulatingadozás stb…” – tudjuk meg a szakértőtől.

Gyógyír anyáról lányára

Nyertes Zsuzsa, miután utána járt a barátcserjéről szóló információknak, elkezdte fogyasztani a gyógynövényt. Néhány héten belül máris sokkal kiegyensúlyozottabbá vált, hiszen tünetei jelentősen csökkentek és ezáltal a hangulata is jelentősen jobbra fordult. „Mindig is tudtam, hogy a nőiség megtartása elsősorban nem attól függ, hogy tart e még a havi ciklus vagy sem, hanem a bensőnkből fakad. Ugyanakkor lássuk be, hogy amikor az embernek a kellemetlen tünetek kötik le minden energiáját, akkor elég nehéz sugárzó nőként pompázni.” Ugyanez vonatkozik a menstruációs napokban szenvedő nőkre is, amilyen a színésznő lánya volt, egészen addig amíg édesanyja hatására el nem kezdte fogyasztani ő is a barátcserjét.

Ami mindenre jó, az semmire se jó? Óriási tévedés! A női hormonális folyamatok kiegyensúlyozottsága – legyen szó bármilyen korosztályról – közös alapjául szolgál minden női típusú folyamatnak, ami a szervezetben vagy akár a lélek szintjén zajlik.