Kiemelt híreink

Hány anyajegy fölött szükséges a szűrés?

Akinek több mint 50 anyajegye van testszerte, nagyobb az esélyük a melanoma kialakulására, ám akiknek ennél kevesebb van, gyakran a melanoma agresszívebb fajtáival találkozhatnak – állítja egy friss megfigyelés. Dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza a gyanús jelekre hívta fel a figyelmet.

Különböző típusú kockázatok

A nagyszámú anyajegy ismert rizikófaktora a melanomának, a bőrdaganatok egyik legveszélyesebb fajtájának. Ugyanakkor a kevés anyajeggyel rendelkezők sem hanyagolhatják el a rendszeres ellenőrzést, nekik ugyanis más jellegű kockázattal kell szembenézniük – hangzott el bostoni kutatóktól az American Academy of Dermatology’s 2015 Summer Academy Meeting rendezvényén.

Tanulmányuk szerint a kevesebb anyajegy esetén az eltávolításra került melanoma súlyosabb stádiumú volt. Ezt az eredményt egy 280 melanomás páciens bevonásával készített kutatás ismertette. Közülük 89 személynek volt 50-nél több anyajegye, míg a többiek ennél kevesebbel rendelkeztek. Utóbbi csoportnak azonban a melanoma jóval agresszívebb típusával kellett szembenézni, feltételezik, hogy a felvilágosított, rendszeres ellenőrzésre járó betegcsoportnál a korai felismerés miatt alacsonyabb rizikójú melanoma került eltávolításra. A kevesebb anyajeggyel rendelkezők ritkábban jártak vizsgálatra, illetve az önellenőrzésük sem rendszeres. A legfontosabb következtetés, a felvilágosítás és rendszeres anyajegyszűrés rendkívül nagy jelentőségű, így a súlyosabb melanomák száma csökkenthető.

Mit kell tudni a melanomáról?

– Akkor keletkezik, amikor a melanocita sejtek burjánzásával rosszindulatú daganat alakul ki
– A túl sok napon töltött idő az egyetlen olyan rizikófaktor, amelyet befolyásolni tudunk.
– A korai felismerés és eltávolítás életet menthet.
– Éppen a nagyszámú anyajeggyel rendelkezők azok, akik talán komolyabban veszik az ellenőrzés jelentőségét, hiszen ők gyakrabban fordulnak orvoshoz – hangsúlyozza dr. Vincze Ildikó, az Oxygen Medical bőrgyógyásza. –

Ugyanakkor ez a kutatás is arra hívja fel a figyelmet, hogy mindenkinek figyelnie kell önmagára és a legkisebb változás esetén is orvoshoz kell fordulni. Az ellenőrzések során kiderül, mely anyajegyeket ajánlott vagy lehetséges eltávolítani. Ez akkor indokolt, ha pigmentszerkezete gyanúsnak tűnik, vagy ha valami miatt zavaró – például öltözködésnél, borotválkozásnál visszatérő irritációnak van kitéve. A páciens kérésére bármelyik anyajegytől meg lehet szabadulni, ha nincs kizáró ok. Amikor pedig egy gyanús anyajegyet időben, sebészileg eltávolítunk, akkor azzal akár életet is menthetünk. Mindehhez azonban elengedhetetlen az évenkénti anyajegy-szűrés!

Mikor kell mindenképpen bőrgyógyászhoz fordulni?

– Ha megváltozik az anyajegy színe vagy a pigmentációja egyenetlen lesz. Különféle árnyalatú barna és fekete keveredik pirosas, fehéres, kékes, szürkés vagy rózsaszínes árnyalatokkal.
– Ha megváltozik a határa (széle), terjedni, nőni kezd a bőrfelszínen.
– Ha a korábbi mellett új anyajegy jelentkezik.
– Ha az alakja aszimmetrikussá válik, vagy egy új, aszimmetrikus anyajegy jelenik meg.
– Ha megváltozik a felszíne, korábban lapos anyajegy kiemelkedik a bőrből, megvastagodik.
– Figyelmeztető jel a felmaródás vagy kisebesedés is, illetve az anyajegy vérzékenysége is.