Kiemelt híreink

A világ legfurcsább húsvéti hagyományai

Ahány ház, annyi szokás...

Amíg mi tojásokat festegetünk és locsolkodunk, addig a világ különböző tájain más-más szokásokkal ünneplik a húsvétot.

Nyuszi helyett húsvéti Bilby

Itthon nehezen tudjuk elképzelni ezt az ünnepet a nyuszi nélkül, Ausztráliában viszont egyáltalán nem kedvelik a tapsifüleseket. Ennek az az oka, hogy a kis szőrgombócok minden évben jelentős károkat okoznak a családok kertjeiben, így az ausztrálok a 70-es években mozgalmat indítottak azért, hogy a húsvét jelképének egy másik állatot válasszanak. Így a világon egyedülálló módon a választás a veszélyeztetett bilby-re esett, ami első ránézésre nagyon hasonlít egy nyuszira. A 90-es évektől már mesék és történetek is születtek róla, az egyik legismertebb például, hogy egy bilby megmenti a földet az ártó nyulaktól, és húsvéti tojásokat fest azért, hogy azokat a gyerekeknek adhassa. Mostanra annyira elterjedt az új jelkép, hogy Ausztráliában a tojásokat is a bilby hozza, sőt a boltok polcain is csoki bilby-k sorakoznak.

Karácsonyfa égetés és tojásfa

Németországban húsvét vasárnapjának estéjén tűzet gyújtanak a dombokon és elégetik a karácsonyfákat. Emellett szekereket is felgyújtanak, melyeket a közeli folyóba gurítanak. Ezekkel a szertartásokkal búcsúztatják a telet és köszöntik a tavaszt. A másik elterjedt hagyomány a húsvéti tojásfa készítése, mely már a világban is kezd elterjedni.

Óriás rántotta és harang tojja a tojást

Franciaországban a harangok tojják a tojásokat: belőlük hullanak az ajándékok is. Emellett Haux városában már hosszú ideje az a szokás, hogy húsvétvasárnap 4500 tojásból készítenek óriási omlettet a fő téren, és több mint ezer embert látnak vendégül.

Van ahol “megverik+ ilyenkor a nőket

Csehországban szalagokkal díszített fűzfavesszővel “korbácsolják meg” a lányokat, mivel úgy vélik, hogy ez a tradíció szerencsét, egészséget és szépséget hoz a nőknek. Szerbiában ezt a gyerekek kapják a nők helyet, és közben azt kiabálják, hogy: “Nőjél meg, mint a fűzfa, hízzál meg, mint a malacka.”

Haláltáncot járnak

Spanyolország egyik városában, Vergesben különleges módon ünneplik a húsvétot, hiszen nagypéntek előtt elkezdődik az úgynevezett “Halál tánc” szertartás. Ilyenkor a helyiek félelmetes csontvázaknak öltöznek be és az utcákon táncolnak, miközben dobozokban hamut visznek magukkal. Az ünnepség éjfélkor kezdődik és hajnalig tart.

Boszorkányok az utcákon

Finnországban az a hagyomány, a gyerekek sötét ruhákba öltöznek, és kormos arccal, seprűvel mennek ki az utcákra. Ez a szokás leginkább az amerikai Halloween-re hasonlít. A finnek úgy tartják, hogy ezzel a boszorkányok megjelenését védik ki.

Keresztre feszíttetik magukat

Húsvét keresztrefeszítés

Közép-és Dél Amerika egyes országaiban nagyon szélsőséges módon ünneplik a Húsvétot. Mexikóban, Guatemalában és Peruban azért versengenek a férfiak, hogy őket feszítsék keresztre azért, hogy átélhessék Jézus önfeláldozó szenvedéseit. Nekik ez az ünnep négy napon át (Fájdalom csütörtökétől a Feltámadás vasárnapjáig) a fájdalomról szól.

Locsolás

A világ számára az egyik legfurcsább húsvéti szokás a hazánkban is hagyományos locsolás. Ezt a hagyományt kizárólag három országban tartják számon: Magyarországon, Szlovákiában és a Cseh Köztársaságban.