Kiemelt híreink

A hasonlóság vagy az ellentét a jobb egy kapcsolatban?

Hasonlóság vagy ellentét? Mit gondolsz melyik a jobb egy párkapcsolatban?

Biztosan mindenki ismeri “a hasonló a hasonlót vonzza” és “az ellentétek vonzzák egymást” szólásokat. Egy kapcsolat akár két teljesen ellentétes személyiség között is kialakulhat, az azonban rejtély, hogy egy tartós párkapcsolat esetén melyik a jobb?

Azt, hogy milyen párt választunk magunknak nagyban meghatározza az, hogy milyen családi környezetben nőttünk fel. Lányok esetében az apa, fiúknál az anya viselkedése az, amihez hasonló partnert keresünk magunknak. Ez lehet követendő példa, de a szülői viselkedéssel ellentétes megnyilvánulás is lehet.

Egyes nézetek szerint ha egy pár egymással teljesen ellentétes személyiségű ember (egyik bulizós, másik otthonülős), akkor azért bonyolódnak kapcsolatba, mert kiegészítik egymást. Az azonban nagyon fontos, hogy az életükben legalább egy olyan közös dolog legyen, amiben hasonlóak. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a különböző gondolkodású partnerek jó irányba is változtathatják egymást, hiszen ha az egyikük már túlzottan otthonülős, a másik viszont inkább kimozdulósabb, akkor az otthonülős valószínüleg kicsivel többet fog társaságba járni (amit akár idővel meg is kedvelhet), a kimozdulós pedig többször fog otthon maradni párjával (aminek szintén megláthatja az előnyeit) De igaz ez a különböző hobbikra, érdeklődési körökre is. A legjobb amikor a partnerek azokat a jellemvonásait erősítik a másiknak, amelyek valóban szükségesek, hiszen így jól kiegészíthetik egymást és pozitív irányba változtathatják a másikat.

A másik nézet szerint egymáshoz hasonló személyiségek találkozásakor tartósabb kapcsolatok születnek. Mivel egy párkapcsolatban fontos a közös érdeklődés, ezért hasonló gondolkodás esetén jó párost alkothatnak azok, akik szinte mindenben hasonlítanak párjukra. De a hasonlóságok miatt is előfordulhatnak konfliktusok.

Nehéz megállapítani, hogy az ellentét vagy a hasonlóság a jobb, annyi azonban biztos, hogy az ellentétek is vonzák egymást és a hasonlók is. A tudományos magyarázat szerint az ellentétes gondolkodású partner esetén a felek “kényszerbõl” kerülnek össze, mert az egyiknek hiányzik valami, a másiknak pedig lehet, hogy éppen abból van többlete. Hasonlóság esetén a párok szeretnek együtt lenni és erõsítik egymást. Mindkét esetben fontos, hogy legyenek közös elképzelések, és gondolatok, hiszen hosszú távon csak így működik a kapcsolat. Az is előfordulhat, hogy eleinte azt hiszed, hogy valaki teljesen az ellentéted, azonban idővel kiderül, hogy több közös vonásotok van mint gondoltad volna, tehát annyira mégsem vagytok különbözőek.

Nektek mi a véleményetek, melyik párkapcsolat lehet tartósabb?