Kiemelt híreink

UPC-s vagy? Felejtsd el az RTL Klub weboldalát!

Nem műszaki hiba történt

A UPC előfizetők április 1-től azt tapasztalhatják, hogy az RTL Klub weboldalát és az MTVA bizonyos tartalmait – és még számos más oldalt – nem tudnak megnyitni.

Az Externetnél azt észlelték, hogy a UPC felé irányuló közvetlen adatforgalmuk megszűnt, emiatt pedig a szervereiken lévő weboldalak, az onnan futó szolgáltatások elérhetetlenné váltak a UPC előfizetőinek.

Katona Ádám, az Externet marketing igazgatója az indexnek azt nyilatkozta, hogy ők továbbra is elérhetővé teszik a náluk hosztolt tartalmakat. Megerősítette, hogy nem műszaki hiba történt, ez a UPC üzleti döntésének eredménye, mivel a cég felmondta az adatcserélési megállapodást az Externettel. Ez nem más, mint egyfajta stratégia, amelyben a távközlési szolgáltató bevételi forrásként tekint a hálózatára érkező forgalomra, vagyis aki népszerű, sokak által letöltött tartalmat állít elő, annak fizetnie kell, hogy az internetezőkhöz hozzáférjenek a weboldalához.

Az index szerint a UPC már más szolgáltatókat is megtalált, így az is elképzelhető, hogy más tartalmak is lekapcsolódnak-e a UPC előfizetői számára. Az pedig egyelőre kérdéses, hogy a most elérhetetlenné vált szolgáltatók belemennek-e abba, hogy fizessenek kapcsolatért.