Kiemelt híreink

Új tűzrendelet! Szabadtéren tilos a hulladékok égetése

Március 5-én lépett hatályba

Jelentős változásokat hoz az új Országos Tűzvédelmi Rendelet, mely minden magyar állampolgárra, gazdasági szervezetre, önkormányzatra és állami vállalatra érvényes.

Március 5-étől tilos a beltéri ingatlanok használata során keletkezett hulladék szabadtéri égetése. Ez elsősorban a vidéki településeket érinti, hiszen ezeken területeken a lakosság gyakrabban égetett kerti hulladékokat és avart. Ezzel a komposztálást akarják előtérbe helyezni, amely környezetvédelmi szempontból nagyon lényeges.

A kerti hulladákok égetése valójában nagyon káros a környezetre és az emberi egészségre is, ugyanis a szerves anyagokból az égetés során keletkezett hamu nagyobb mennyiségben rombolja a talaj humuszkészletét. A komposztálás azért jobb, mert ilyenkor az összes növényi rész elbomlik és hasznos humusz keletkezik.

Egy átlagos kerti tűz – amiben avart, füvet és gallyakat égetünk – légszennyezést okoz. Ennek oka, hogy mivel a tűz hőmérséklete alacsony, így aminek el kellene égnie, az nem fog vagy ha mégis, akkor is csak félig. Az is előfordul, hogy műanyag és egyéb háztartási szemét is keveredik a kupacba, ami nagyon káros az egészségünkre.

Az égési tilalom megszegése esetén pedig súlyos bírságokat is fizethetünk, akár 50 ezertől 500 ezres nagyságrendig.