Kiemelt híreink

Tüskékkel lépnek fel a hajléktalanok ellen!

Hajléktalanellenes tüskéket telepített egy manchesteri áruház

Óriási felháborodást váltott ki egy manchesteri áruház, mivel hajléktalanellenes tüskéket helyezett a bejárata és a kirakata elé.

A Selfridges luxusáruházlánc tavaly december elején helyezte el a tüskéket a bejárat előtt. Állításuk szerint több vásárló is panaszkodott az ott tapasztalt szemétre és dohányfüstre. Jon Sparkes, a Crisis nevű hajléktalansegítő jótékonysági szervezet vezetője ellenzi a műveletet, mivel szerinte a hajléktalanok “többet érdemelnek” az ilyesfajta bánásmódnál.

homeless2

“Botrány, hogy bárkinek az utcán kell aludnia a 21. század Nagy-Britanniájában, mégis meredeken megnövekedett a közterületen alvók száma az egész országban. A számok mögött valódi emberek küzdenek a lakhatás hiányával, a segélyek csökkentésével és a hajléktalan-szolgáltatások megkurtításával, amelyek segíthetnének nekik újraépíteniük az életüket” – mondta Sparkes. Úgy véli, hogy a hajléktalanságot nem lehet a tüskékhez hasonló intézkedésekkel megoldani.

A szigetországban nem ez volt az első eset, amikor épületek köré hasonló tüskéket helyeztek ki. Tavaly egy londoni Tesco áruház, valamint egy luxuslakásoknak otthont adó ház próbálkozott a hajléktalanok ily módon történő távoltartásával. Az eset komoly felzúdulást váltott ki, 13 ezren írták alá a tüskék eltávolítását követelő petíciót, amely el is érte a célját.

A manchesteri tüskék miatt az 53 éves yorkshire-i lakos, Cathy Urquhart kezdett aláírásgyűjtésbe az interneten, a petíciót eddig háromezren írták alá. Honlapján ez olvasható: “A tüskék sértést jelentenek az emberiségre nézve. Azt sugallják a hajléktalanoknak, hogy nem fogadják őket szívesen és olyan problémát jelentenek, amelyet el kell távolítani.”