Kiemelt híreink

Tüntetés: utcára mennek a nővérek

Felvonulás az egészségügy helyzete miatt

Ma délután két felvonulást is tartanak a fővárosban az egészségügy helyzete miatt. Budapesten egyáltalán nem lesz könnyű a délutáni közlekedés.

Bár a demonstrációk egymástól függetlenül szerveződtek, azonban este 7 órára a két csoport az Arany János utcába érkezik az Emmi egészségügyért felelős államtitkársága elé. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara a nővéreket, az ápolókat, az asszisztenseket képviseli, és külön kihangsúlyozta, hogy politikamentes demonstrációra készülnek, melynek oka a megalázóan alacsony fizetések.

“a 2015. május 12-én a Hősök Teréről induló Menet ajánlott öltözéke a munkaruhánkhoz hasonló fehér póló vagy köpeny a következő szalagokkal kiegészítve:

zöld, ami a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara szimbóluma
– fekete, aki ezt szeretné viselni természetesen nyugodtan, megteheti
kék, a szakszervezetek jelképe, amennyiben ezt szeretné viselni

Természetesen mindenki eldöntheti, hogy miben szeretne lenni. Az útvonal hosszúsága miatt javasoljuk még a kényelmes lábbeli viselését.”

A kamara egy 12 pontos követelést nyújtott be, amelyben többek között bérlettámogatást akarnak az utazáshoz, cafetériát, a nővérszállók felújítását és újak építését, havi 50 ezer forintos alapilletmény-emelését, védő- és munkaruhát, munkacipőt az összes dolgozóknak.

A gyülekező 17.00-kor lesz, a menet pedig 17.45-kor indul a a Hősök teréről az Andrássy úton az Arany János utcáig. 19.00-ra érkeznek meg az EMMI Egészségügyért Felelős Államtitkárságához, majd 19.15-kor adják át a követeléseiket.

A másik demonstrációt az Őszintén az Egészségügyről Akciószövetség hirdette meg Értetek, Értünk, Veletek címen. Ők a biztonságos betegellátás feltételeinek megteremtése mellett az életpályamodellt, az alapilletmény-emelését, és a hálapénz megszüntetését követelik. A Clark Ádám térről indulnak és a Lánchídon át az Arany János utcába tartanak. A tüntetés résztvevői a Péterfy-kórházban tiltakozó nővérekhez csatlakozva fekete ruhában vonulnak fel. Ők is 19:15-kor adják át a követeléseiket.

Fotó: Facebook/ Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara