Kiemelt híreink

Több ezer illegális bevándorló érkezik naponta Homokhátságra

Illegális bevándorlás - A Homokhátságon élők tűrőképességük határára értek

Néhány forgalmasabb nap alatt több ezer ember érkezik illegálisan a Homokhátságra, az itt élők tűrőképességük határára értek – jelentette ki Nógrádi Zoltán (Fidesz) Mórahalom polgármestere vasárnap.

A Mórahalmon és a környékbeli településeken, az “illegális migráció frontvonalában élők” egyetlen alkalommal sem tagadták meg a segítséget a rászorulóktól – mondta a Csongrád megyei közgyűlésben képviselőként is dolgozó politikus a homokháti kisvárosban tartott sajtótájékoztatóján.

A polgármester úgy fogalmazott, ez már nem menekültügy, hanem népvándorlás, amelynek a frontvonalában vagyunk, és ilyen teher mellett sajnos már nem lehet a normális életviszonyokat fenntartani. Európa kapui tárva-nyitva állnak, ennek az a következménye, hogy kontroll és szabályozás nélkül áramlanak az illegális bevándorlók a kontinens belseje felé – mondta Nógrádi Zoltán, aki szerint ezzel azt üzeni Európa, hogy korlátlanul képes befogadni más földrészekről, más országokból érkező bevándorlókat.
Azok, akik sikeresen átjutottak illegálisan a határokon, azt üzenhetik az otthon maradottaknak, hogy nyugodtan elindulhatnak, mert Európa befogad “szabály és rend nélkül” mindenkit, és el is tudja látni ezeket a tömegeket – közölte a politikus.

Nógrádi Zoltán sajnálatosnak nevezte, hogy ez a mindennapi életet, biztonságot érintő kérdés egyesek számára pártpolitikai témává vált. Az MSZP és a DK azt hangoztatja, hogy nincs menekültügy, migrációs kérdés, ezzel azt mondják, hogy amit “minden nap megélünk, amivel szembe kell néznünk, az hazugság” – tette hozzá.

A polgármester szerint ez felháborítja a Homokhátságon élőket, és egyben az az üzenete is van, hogy az MSZP és a DK pártpolitikai alapon nem védi meg őket ettől az új népvándorlási hullámtól, és nem hajlandó tudomásul venni a segélykiáltást. Nógrádi Zoltán bírálta szegedi polgármestertársát, Botka Lászlót (MSZP), amiért azt nyilatkozta, “semmiféle problémát nem jelent a térségnek és így Szegednek sem” az újkori népvándorlás miatt kialakult rendkívüli helyzet. Szeged polgármesterének segítő kezet kellene nyújtania a térségben élőknek és a többi, kisebb település polgármesterének, hogy együtt küzdhessenek meg ezzel a helyzettel – mondta.

Afgán bevándorlók

A képen Afgán migránsok láthatók, a város szeméttelepe és a régi, romos téglagyár között fekvő elhagyatott területen a szerbiai Szabadka határában 2015. június 27-én. Az illegális határátkelésre készülő migránsok itt várakoznak arra, hogy az Európai Unió schengeni határát átlépve átjussanak Magyarországra.

Fotó: MTI/ Balogh Zoltán