Kiemelt híreink

Titokzatos álomkórban szenvednek egy falu lakói (videó)

Nem tudni a betegség okát

Az orvosok sem tudják, hogy mi az oka annak a titokzatos álomkórnak, melyben egyre többen szenvednek egy faluban.

Már 4 éve gyötri a szörnyű kór a kazahsztáni Kalachi falu lakóit. A tünetek a szédülés, a hányinger, a hányás, majd mély álom. Aki elkapja a kórt az hirtelen ágynak esik, aztán napokig alszik, az agyukban pedig hirtelen megnövekszik az agyvíz. Az orvosok sem tudják, hogy mi okozza a rejtélyes álomkórt, melyben egyre többen szenvednek.

álomkór2

A betegség folyamatosan terjed, a falut pedig már Álmosvölgynek csúfolják, mert már a lakók 14 százalékát érinti a kór.

álomkór

2010-ben történt az első eset, amikor egy Lyubov Belkova nevű asszonyt tartós szédüléssel, hányingerrel, és napokig tartó alvás miatt vitték kórházba. Az orvosok először stroke-ra gyanakodtak, majd néhány nap után hazaküldték. Nemsokkal később a nő szomszédja is ugyanezekkel a tünetekkel került kórházba. Ezután a betegség terjedni kezdett és néhány hónap múlva már több tucat ember lett beteg. Azóta is folyamatosan regisztrálják az újabb eseteket.Szeptember elején pedig 8 gyerek esett össze az iskolai évnyitón a szokásos tüneteket produkálva.

Kair Abdurakhmanov, a helyi gyermekkórház főorvosa szerint a CT-vizsgálatok után kiderült, minden érintett gyermek egy enyhe fokú enkefalopátiában, agyi funkciózavarban szenved. Az orvosok 4 év alatt sem tudták kideríteni, hogy mi okozza a rejtélyes kórt. Többen már az uránbányára gyanakodnak.

“Már kizártuk a szóba jöhető vírusokat és baktériumokat. Átvizsgáltuk a földet is, de nem találtunk benne olyan szennyezéseket, melyek felelősek lehetnek a tünetekért” – mondta az orvos.A Russia Today stábja több helyi embert kérdezett meg, akik közül többen azt mondták, hogy a rejtélyes megbetegedéseket a közelben lévő egykori szovjet uránbánya okozhatja. De vannak, akik szerint az egész mögött a szomszédos földekbe rejtett veszélyes hulladék áll. Azt már megállapították, hogy a területen erős a sugárzás.

Egy helyi lakos, Igor Samusenko, fia is szenved a soha nem látott betegségtől: “A fiam hirtelen mozdulatlan lesz. Amikor megfordul, a lecsukódó szeme azon a ponton marad, amit addig nézett. Ha megpróbálod felkelteni, látod, hogy próbálja kinyitni a szemét, de nem megy neki. Álmosvölgynek is nevezik ezt a helyet” – mondja a férfi.

A lakók attól félnek, hogy ha a betegség miatt álomba zuhannak, talán fel sem kelnek újra.