Kiemelt híreink

Születésed ideje meghatározza a hangulatodat!

A születés és a hangulat összefüggése

Egy magyar kutatás szerint a születési idő és a hangulati zavarok összefüggésben állhatnak egymással. Ez annyit jelent, hogy a születés évszaka szerepet játszik abban, hogy a későbbiekben milyen hangulati zavaraink lesznek.

Gonda Xénia, a Semmelweis Egyetemen készült tanulmány első szerzője, klinikai szakpszichológus, gyógyszerész elmondta az MTI-nek, hogy a születés évszaka és a hangulati zavarok összefüggésének felfedezése segítség lehet abban, hogy egyes betegségek okait jobban megérthessük, hogy a későbbiekben hatékonyabban lehessen gyógyítani őket.

Azokban akik nyáron születtek kis mértékben több a gyors hangulatváltozásra hajlamosító temperamentum. A téli hónapokban születettek hajlamosabbak a depresszív viselkedésre, a depresszióra, az őszi- és a tavasziakat pedig az ingerlékenység jellemzi.

A magyar kutatócsoport 400 ember személyiségtípusát vetette össze a születése évszakával. Azt is sikerült megfigyelniük, hogy a szkizofréniában szenvedő betegek közül néhány százalékkal többen születnek az év egy bizonyos szakaszában, késő télen-kora tavasszal.

Miért lényegesek az évszakok? Egy anyát a terhessége alatt számos környezeti hatás ér, a születés utáni rövid időszakban pedig a babát is érintik ezek. Ezért is mondják, hogy ha valaki az adott időszakban születik, az hajlamosabb egy betegségre. A terhesség egyes szakaszainak évszakai meghatározzák, hogy milyen tápanyagok, vitaminok, egyéb anyagok milyen koncentrációban kerülnek az anyához és a magzathoz az ételekből, milyen kórokozókkal kerül szembe, ez milyen immun válaszhoz vezet, milyen biokémiai reakciók zajlanak a szervezetben. Azt is több kutatás alátámasztotta, hogy a születés évszaka befolyásolja egyes agyi ingerületátvivő anyagok működésének paramétereit és bár ezek finom hatások, felnőttkorra nyúlóan is kimutathatók.

Forrás: MTI