Kiemelt híreink

Súlyos depresszióval kezelték a lezuhant gép pilótáját

Alkalmasnak találták a repülésre

A másodpilótát súlyos depressziója miatt kezelték, azonban a repülésre mégis alkalmasnak találták. A német rendőrség átkutatta a férfi lakását.

A Germanwings másodpilótája valószínűleg direkt vitte a halálba a gépet, így 149 ember halálát okozta. Andreas Lubitzot 2009 óta kezelték súlyos depresszióval, elképzelhető, hogy a baleset bekövetkeztekor a férfi idegileg összeomlott. Nem tudni, hogy előre eltervezte-e, de annyi biztos, hogy az állapota miatt rendszeres pszichiátriai kezelést kapott.

Andreas Lubitz3

Furcsa, de a másodpilóta amerikai kiképzését annak idején a Lufthansa egészségügyi okok miatt több hónapra megszakította. Sőt, a Lufthansa Arizonai Repülési Iskolájában repülésre alkalmatlannak nyilvánították, de mégis befejezhette a kiképzést és dolgozhatott is. A német sajtó szerint Lubitz eljegyezte barátnőjét, jövőre házasodtak volna össze, de az ismerősei szerint egy ideje külön éltek, így akár ez is közrejátszhatott a viselkedésében.

Andreas Lubitz

Francia repülési szakértők szerint a másodpilóta direkt zárhatta ki kollégáját a pilótafülkéből. Elvileg egy kód beütése után kinyithatta volna a kiment pilóta az ajtót, de valószínűleg a másodpilóta letiltotta ezt a funkciót. Ha a gépet épp irányító pilóta rosszul lett volna, az ajtó automatikusan kinyílt volna. Az sem túl valószínű, hogy a fülkéből kiment pilóta elfelejtette a kódot, mert ekkor a legénység egy tagja átadhatta volna neki. Az Air France egyik pilótája elképzelhetőnek tartja, hogy miközben a kapitány elment mosdóba, a fülkében légnyomásprobléma lépett fel, ami kiütötte a gépet irányító másodpilótát és sérüléseket okozott az ajtó nyitását működtető mechanikában. De akkor miért ereszkedett egyenletesen a gép a hegygerinc felé?