Kiemelt híreink

Pattanásig feszült a migráns-helyzet Röszkén – képriport

Illegális bevándorlás

Míg a hét elején attól volt hangos a sajtó, hogy a szerb-magyar határ lezárása előtti “hajrában” akár harmincezer ember is érkezhet hazánkba, addig szinte egyértelmű volt, hogy a zárt határ első percei sem lesznek zökkenőmentesek. A rendőrség és a katonaság mellett a terrorelhárítás is nagy erőkkel őrizte a határt. Szerdán a kora délutáni órákban azonban elpattant valami. A menekültek  megpróbáltak kitörni, az egyenruhásokat dobálták, míg azok könnygázt és vízágyúkat vetettek be a migránsok ellen.

Az MTI fotói segítségével foglaljuk össze a fontosabb eseményeket.

migrant1Illegális bevándorlók a horvát határ felé gyalogolnak a szerbiai Sid település határában. A magyar határ lezárta után sokan így próbáltak-próbálnak eljutni Ausztriába illetve Németországba.

migrant3Terrorelhárítási Központ (TEK) egyik tagja a Röszke-Horgos határátkelőhely magyar oldalán. A hatóságok mindenre felkészültek. Ki tudja, talán az Elhárítás jelenléte csak olaj volt a tűzre?

migrant9 Egy migráns beszél hangosbeszélőn társa nyakában a Horgos-Röszke határátkelőhely magyar oldalán.

migrant7 Terrorelhárítási Központ (TEK) tagjai és BTR páncélozott szállító harcjárművek a Röszke-Horgos határátkelőhely magyar oldalán. A háttérben már látszik a bevetett tömegoszlató fegyverek füstje.

migrant5 Tüntető migráns a Horgos-Röszke határátkelőhely szerbiai oldalán 2015. szeptember 16-án. A magyar rendőrök könnygázt és vízágyút is bevetettek a határ magyar oldaláról az őket dobáló illegális bevándorlókkal szemben.

migrant6A vízágyúk ellen nem igen lehet védekezni.

migrant4Migránsok és szerb rendőrök a Horgos-Röszke határátkelőhely szerb oldalán.

migrant2A feszültség tapintható volt, ám estére látszólag rendeződött a helyzet. Az M1 aktuális csatorna értesülése szerint terrorcselekménnyel gyanúsítják a magyar hatóságok azt a férfit, aki szerda délután arra biztatta a határ szerb oldalán a migránsokat, hogy törjék át a kerítést. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter elfogadhatatlannak tartja a magyar hatóságok szerdai, magyar-szerb határon történt fellépését – nyilatkozta a CNN televíziónak. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezzel szemben úgy fogalmazott, “Magyarország minden európai jogszabálynak és normának megfelelően jár el”.

(Fotók: MTI)