Kiemelt híreink

Orkán tombol Németországban

Megérkezett Niklas

Borzalmas az időjárás Németországban, ahová óránkénti 160 kilométeres sebességet is meghaladó széllökésekkel érkezett meg a Niklas orkán. A puszító vihar az ország számos térségében okoz közlekedési fennakadásokat.

Ma délelőtt érte el az orkán erősséget a Niklas viharciklon, mely az Északi-tenger felől érkezett. A vihar a Baltikum felé tart és az ország egész területén átvonul. Németország nagyjából kétharmadára kiadták a piros figyelmeztetést.

A Német Időjárástani Intézet szerint az alacsonyabban fekvő régiókban akár óránkénti 120 kilométeres sebességű szél lehet, az Alpokban pedig akár 160 kilométeres sebességet meghaladó széllökések is lehetnek. Az Alpokban lévő Zugspitzére – mely az ország legmagasabban fekvő pontja – 164 kilométeres sebességgel érkezett meg az orkán.

Németország orkán 2

A ciklon nagy mennyiségű csapadékott is hozott, esőt, jégesőt, sőt Berlinben még hó is esett. Az utóbbi évek egy legnagyobb viharaként számon tartott Niklas több tartományban okozott közlekedési fennakadásokat, így például a legnépesebb tartományban, az Észak-Rajna-Vesztfáliában a vasúti közlekedést is le kellett állítani, így a pályaudvaron több ezren vesztegelnek. Münchenben boltok zártak be – vagy ki sem nyitottak – a vihar miatt.