Kiemelt híreink

Öregít az éjjeli munka?

Öregíti az agyat az éjszakai munka

Ha te is gyakran végzel késő esti, vagy éppen éjszaki munkát, akkor érdemes elgondolkodnod rajta, hogy hosszútávon megéri-e, hiszen egy friss tanulmány szerint nem csak hogy öregíti, de károsítja is az agyadat.

Mivel a szervezetünk szerint nappal kell aktívabbnak lennünk, éjjel pedig aludnunk kell, így nem túl meglepő, hogy angol és francia kutatók rájöttek, hogy a biológiai órával ellenkező munkaidő esetén már egy évtized elég ahhoz hogy agyunk hat évet öregedjen. Miután visszatérünk a normális munkaidőhöz öt év kell az agyunk regenerálódásához.

Az “idő múlásával az agy is öregszik” megállapítás ellenére a kutatók arra jutottak, hogy az éjjeli műszak felgyorsítja az agy öregedésének a folyamatát. Tehát akik éjszakai műszakban dolgoztak több mint tíz évet, azoknak az agya az eredményeik alapján hat és fél évvel idősebbnek felelt meg. A váltott műszak abbahagyása után öt év kellett a “gyógyulásukhoz”.

Nyugodtan levonhatjuk azt a következtetést, hogy a hosszú ideig tartó éjszakai munkarend károsítja az egészséget. Hasznos lenne, ha azoknak, akiknek ilyenkor kell dolgozniuk rövidített műszakjuk lenne, és nem kellene a 8-10 órát ledolgozniuk. Nektek mi a véleményetek erről?