Kiemelt híreink

Ő miatta zuhant le a német gép

Halálba vezette Germanwings utasait

Valószínűleg szándékosan pusztította el a repülőgépet a kedden Franciaországban lezuhant német utasszállító másodpilótája. A hatóságok szerint nem történt terrorcselekmény.

Brice Robin azt mondta a sajtótájékoztatóján, hogy a másodpilóta teljesen egyedül irányította a repülőt a katasztrófa bekövetkeztekor, és a gép végzetes süllyedését is ő idézte elő. Visszahallgattatták a pilótafülke kommunikációját rögzítő fekete doboz felvételét és az a legkülönösebb, hogy a 28 éves német másodpilóta, Andreas Lubitz egyetlen szót sem szólt, ráadásul végig normálisan lélegzett, az eszméletet sem vesztette el.

A sajtótájékoztatón azt is közölte, hogy mivel a másodpilótának nem voltak ismert terrorista kapcsolatai, így nincs ok egy esetleges terrorcselekményre gyanakodni. A felvételek szerint a kapitány távozott a pilótafülkéből – valószínűleg a mellékhelyiségbe – és amikor megpróbált visszatérni, a másodpilóta szándékosan nem nyitotta ki neki az ajtót.

A becsapódás előtti percekben hangos dörömbölés hallatszott a pilótafülke ajtaján, a süllyedést jelző riasztók is megszólaltak, de a másodpilóta egy szót sem szólt. Az indítékai egyelőre ismeretlenek, nem tudni, hogy mi miatt vitte halálba az utasokat, akik a felvételek szerint csak röviddel a becsapódás előtt kezdtek el sikoltozni.