Kiemelt híreink

Mr. Spockra emlékezünk

83 éves korában elhunyt Leonard Nimoy

Leonard Nimoyra legtöbben a Star Trek-filmek Spockjaként emlékeznek – pedig a február 27-én elhunyt színész jóval több volt, mint népszerű sci-fi karaktere.

Talán sokan nincsenek is vele tisztában, de az Enterprise űrhajó első tisztjeként megismert – és legendássá vált – Nimoy nem csak színészként, de rendezőként is maradandót alkotott: amellett, hogy a Star Trek harmadik és negyedik részét is ő dirigálta le (1984-ben és 1986-ban), hozzá köthető a nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb vígjátéka is. A Három férfi és egy bébi Tom Selleck, Ted Danson és Steve Guttenberg főszereplésével egy egész generáció favoritja volt.

Nimoy egyébként két életrajzi könyvet is megjelentetett, melyek (ön)ironikusan az I Am Not Spock (Nem Spock vagyok) és az I Am Spock (Spock vagyok) címet viselték. Emellett zenerajongó volt: öt nagylemez fűződik a nevéhez, melyeken főleg népszerű dallamokat dolgozott fel – de például Bruno Mars Lazy songjának klipjében is feltűnt.

Az idős színészt a hét elején szállították kórházba rosszabbodó krónikus tüdőbetegsége miatt. Sajnos betegsége végstádiumában már az orvosok sem tudtak segíteni rajta. Péntek délelőtt, Los Angeles-i otthonában hunyt el.