Kiemelt híreink

Mobil alkalmazás a korrupció ellenes harcban

Kínában mobil alkalmazással küzdenek a korrupció ellen

Új mobiltelefonos alkalmazással hozták lendületbe a kínai korrupcióellenes harcot. Az első napon csaknem 700 bejelentés érkezett – számolt be erről a kínai média kedden.

Az alkalmazásnak köszönhetően bárki megírhatja a különböző hivatalnokok, káderek korruptságára vonatkozó gyanúját, vagy feltöltheti ezzel kapcsolatos bizonyítékait. A kampány csúcsszerve szerint “gyors, kényelmes és közvetlen csatornát” nyitottak a leleplezők számára. A polgárok elsősorban a közpénzek nem megfelelő felhasználásáról, a szolgálati autók magáncélú használatáról, vagy bármilyen, a takarékosságra és egyéb ismert rendszabályra vonatkozó előírások, irányelvek megszegéséről tehetnek bejelentést. Ezeket, úgy tudni, 11 típusba sorolták előzetesen, s szerepel köztük például a hivalkodó esküvő és temetés kategória is.

A szöveges részben 500 karakter áll rendelkezésre és két fénykép, illetve video feltöltésére van lehetőség. Korábban 250-300 esetre hívták fel a figyelmet a “tiszta kormányzás” önkéntes őrei. A kedvcsinálónak szánt korszerű, mobil forma máris nem várt népszerűségnek örvend és állítólag a napi ezer bejelentésnek nagyjából a 70 százaléka érkezett az elmúlt napokban az új alkalmazáson keresztül. A “csúcson” 3 bejelentést kaptak percenként a mobil applikációkon keresztül. Az egyik első ilyen egy engedély nélküli irodaépület építéséről szólt és állítólag 10 percen belül az eljáró, nyomozó hatóságnál volt az ügy.

A kommunista párthoz tartozó ellenőrző hatóság azt is közölte, hogy a bejelentéseket, panaszokat a visszaéléseket kategóriákba sorolva küldik az illetékeseknek további intézkedésre és természetesen válaszolnak is a beküldőknek. Az új helyzetben növelni fogják az ügyintézők létszámát és a számítógépparkot is fejlesztik. A kezdeményezés elsősorban nyugati kritikusai máris megjegyezték, hogy a feljelentőket könnyen tudják majd azonosítani az IP-címek és telefonjuk típusa alapján. Korábbi hírekben az szerepelt, hogy az online felületen bejelentést tevő választhat, névvel vagy anélkül tesz panaszt. A kivizsgálásoknál, az ügyek súlyozásánál ugyanis ezt is figyelembe veszik.