Kiemelt híreink

Megdőlhetnek az eddigi melegrekordok

Óriási kánikula van, mely a követező napokban csak fokozódik. Több helyen 40 Celsius-fokhoz közeli maximum értékekre lehet számítani.

A tartós hőség miatt hétfőre az Országos Meteorológiai Szolgálat a legmagasabb fokú, piros figyelmeztetést adta ki az egész országra. A napok óta tartó nagy meleg továbbra sem fog csillapodni, 33-38 fok lesz, mely szerdán fog tetőzni. Ekkor azonban már egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra, viharos szélre. Az elkövetkező napokban még akár a melegrekord is megdőlhet. Hazánkban 2007-ben Kecskeméten mérték a legmelegebbet: 41,7 Celsius-fokot.

Download

Nagyon vigyázzunk, mivel az UV-B sugárzásnak az átlagértéke és nagyon magas lehet, maximuma akár az extrém szintet jelző 8-as értéket is elérheti. Ez azt jelenti, hogy a napon akár 10-15 perc alatt is le lehet égni. Az élelmiszerek megfelelő tárolására is nagy figyelmet kell fordítanunk, hiszen a kánikulában gyakoribb a szalmonellafertőzés, így próbáljuk kerülni a tejes, krémes ételeket, süteményeket, az elkészült ennivalót pedig minél gyorsabban hűtsük le.