Kiemelt híreink

Még ilyet: külön járdát kapnak az SMS-ezők!

Fejlesztés

Ugyan csak ideiglenesen, de külön sávot festettek fel a belga Antwerpen belvárosában a séta közben sms-t vagy okostelefonon más szöveges üzeneteket író gyalogosok számára, így kevesebb eséllyel ütközhetnek másoknak, ritkábban kerülhetnek veszélybe figyelmetlenségük miatt.

A kezdeményezés egy helyi telefonboltból indult. Az üzlet szerint a mobiltelefonok tekintélyes része a séta közben írt üzenetek miatt törik darabokra. “Miközben SMS-t írsz vagy Whatsapp-üzeneteket küldözgetsz a barátaidnak, valószínűleg úgy sétálsz át az utcákon, hogy nem figyelsz a körülötted lévő dolgokra, csak arra, mi történik a képernyőn” – nyilatkozta a bolt szóvivője.

Hozzátette: bebizonyosodott, hogy számos alkalommal az SMS-ezés miatt ütköztek a járókelők más gyalogosokkal vagy oszlopokkal. Életveszélyes is lehet a képernyőre irányuló kizárólagos figyelem, például ha valaki nem néz körül, mielőtt átmegy az úttesten. Lássuk be, ez a tény azért jóval fontosabb, mint a telefonok sérülése! Mi mindenesetre itthon is szorgalmaznánk valami hasonló kezdeményezést!

Noha a felfestett sávok egyelőre ideiglenesek, a város szerint elképzelhető, hogy a jövőben véglegesíthetik őket. Becslések szerint nagyjából 7,5 milliárd mobiltelefon található szerte a világon. Ez a szám magasabb a Föld népességének 7,2 milliárdra becsült jelenlegi létszámánál.