Kiemelt híreink

Luxus nyaralásra vitte alkalmazottait a milliárdos

Párizs és a francia Riviéra volt az úti cél

Óriási meglepetést okozott alkalmazottainak a kínai milliárdos, Li Csin-jüan, aki a Tiens Group tulajdonosaként cégének 6400 dolgozóját fizette be egy franciaországi kirándulásra.

Li Párizsban összesen 140 szállodát foglaltatott le, Cannes-ben pedig 79 négy-, illetve ötcsillagos hotelben 4760 szoba állt a kínai turistasereg rendelkezésére. Szállításukra 146 busz állt készenlétben. Mire mindenki célba ért, 84 repülőgépnek kellett leszállnia. Az óriáscsoport két TGV-különvonattal utazott Párizsból a francia Riviérára. Ezzel kiérdemelték a Franciaországba látogató legnépesebb turistacsoport címet.

A négynapos kirándulásnak fontos része volt a vásárlás, de a programból sem az Eiffel-torony, sem a Louvre, sem a Moulin Rouge nem maradt ki. A luxuscikkeket forgalmazó Galeries Lafayette egy napra be is zárt a kínai csoport  tiszteletére, mivel mindenki más számára bezárt. Francia turisztikai szakemberek megbecsülték, hogy mennyibe kerülhetett ez a kiruccanás, a számok pedig megdöbbentőek: az csoport útja 13-20 millió euró (4-6 milliárd forint) bevételt jelent a francia idegenforgalmi szektornak. A kínai csoport azt is kiérdemelte, hogy bekerülhessen a Guinness rekordok könyvébe is, mivel sikerült a madártávlatból olvasható leghosszabb, emberek alkotta mondatot megformálniuk, ami valahogy úgy szólt: “A Tiens álma Nizza, a francia Riviérán”.

A francia utazásszervező szerint mindenki elégedett volt, de azért a turistacsoport érkezése előtt fel kellett készíteni a közszolgáltatókat, a turisztikai szakembereket, az éttermeket, az üzleteket és a divatcégeket is. Az 57 éves Li Csin-jüan (aki szerepel a dollármilliárdosok Forbes-féle 2011-es listáján) vállalatának 20 éves születésnapját kívánta így megünnepelni. A céget 1995-ben alapították, körülbelül 12 ezer embernek ad munkát, turisztikai szolgáltatással, kereskedelemmel, szépségápolási cikkek adásvételével foglalkozik, logisztikával, pénzüggyel és ingatlanfejlesztéssel is foglalkozik.

A különleges elbánásban részesülő kínai csoport legmagasabb beosztású tagjait gálavacsorán fogadta Laurent Fabius francia külügyminiszter, aki kifejezte, hogy országa bízik benne, hogy 2020-ig 100 millió külföldi turistát fogadhat, s főleg a távol-keleti látogatók számának növelésére lát lehetőséget.