Kiemelt híreink

Kutyakiállításon mérgezték meg az ebeket

Hat kutya állítólagos mérgezését vizsgálja a brit Kennel Club

A brit Kennel Club vizsgálja azokat a bejelentéseket, amelyek szerint hat kutyát mérgezhettek meg a világ legnagyobb és legrangosabb kutyakiállításán, a birminghami Crufts-on.

Egy ír szetter az után múlt ki, hogy mérgezett marhahúst etettek vele a múlt heti kutyashown – közölték korábban gazdái. Két shetlandi pásztorkutya tulajdonosa szintén azt feltételezi, hogy állataikat megmérgezték a birminghami kiállításon – értesült a The Daily Telegraph. A brit napilap szerint három másik kutya – egy westie, egy afgán agár és egy si-cu – is megbetegedett a hét végén befejeződött seregszemle után, ami felveti a lehetőségét annak, hogy egy vagy több tettes vette célba az állatokat a négynapos megmérettetés minden egyes napján.

Néhányan azt állítják, hogy már a korábbi években is mérgeztek kutyákat a Crufts-on. Mylee Thomas, akinek Myter Eye to Eye shetlandi pásztorkutyáját a feltevések szerint egy nappal az után mérgezték meg, hogy Jaggerrel, az ír szetterrel mérgezett marhahúst etettek, elmondta, úgy gondolja kutyáját szándékosan szemelte ki valaki, akinek alapos tudása van a fajtáról.

Jagger tulajdonosai hétfőn arról beszéltek: nem gondolják, hogy az elkövető kifejezetten Jaggerrel akart végezni, valószínűleg a kutyák vagy a Crufts show iránti ellenszenv vezérelte őt. Más kiállítók annak a véleményüknek adtak hangot, hogy Jagger elpusztítója véletlenszerűen vette célba a westie-t, az afgán agárt és a si-cut. A Kennel Club közölte, értesült a hat mérgezésről szóló jelentésekről, és sürgősséggel vizsgálja az ügyet.

Tucatnyi shetlandi kutya szerepelt a fellépő arénában, amely a nagyközönség előtt nyitva állt, de csak Mylee Thomas kutyája és egy másik betegedett meg. Előbbi az egyik legsikeresebb kutya kategóriájában, utóbbi pedig a fajta kategória győztese lett. “Szerintem az irigység volt a fő motívum. Az emberek megelégelik, amikor azt látják, hogy mindig ugyanazok a kutyák nyernek” – hangoztatta Thomas.

Amikor a szukám beteg lett és elvittem a Crufts állatorvosához, ő azt mondta, hogy vannak évek, amikor többször is előfordult hasonló eset, de nem végződött kutyák elpusztításával – tette hozzá. Debbie Pearson, a másik shetlandi pásztorkutya gazdája nem közölt részleteket a mostani esetről, csupán annyit mondott, hogy néhány éve valaki festékkel öntötte le kutyáját a versenyen.

A Crufts szervezője, a Kennel Club közölte, hogy próbálják felvenni a kapcsolatot az állítólagosan megmérgezett kutyák tulajdonosaival, de hivatalos vizsgálatot egyelőre csak az elpusztult ír szetter ügyében rendeltek el.
A hároméves ír szetter, Jagger az után múlt ki, hogy gazdájával hazatért a verseny után Belgiumba. A boncoló állatorvos mérgezett marhahúsdarabokat vett ki gyomrából, az egyikben a kutyákra is végzetes csigaölőt talált.

Forrás: MTI