Kiemelt híreink

Két éven belül lesz fejátültetés!

Akár a test öregedése is megállítható vele

Egy olasz orvos meg van róla győződve, hogy 2 év múlva már egy teljes fejtranszplantáció végrehajtható lesz. Az idegsebész agyhalott donorok testrészeit varrná össze.

Már évek óta ígérgetik, hogy nemsokára megtörténhet az első sikeres fejtranszplantáció, de úgy tűnik, hogy ez most  komoly, hiszen a hírt egy tudományos közleményeket publikáló lap, a News Scientist jelentette meg. Eszerint az első teljes fejátültetésre két éven belül sor kerülhet. Az ötletgazda, Sergio Canavero torinói idegsebész két évvel ezelőtt úgy becsülte, hogy 100 sebész és 36 órányi munkát igényel majd a műtét, az ára pedig borsos lesz: 12,6 millió dollárba fog kerülni.

Már évtizedek óta folynak ilyen jellegű állatkísérletek. Varrtak kutyafejet másik eb testére, de majom fejét is ültették rá egy másik állatéra. Azonban az eredmények ezidáig elkeserítőek voltak, hiszen a súlyos gerincvelő károsodás miatt a kísérleti állat teljesen lebénult, lélegezni is csak gépekkel tudott, majd napokon belül elpusztult, hiszen az immunrendszere kilökte az új szervet. Ezt akkor még a nem túl korszerű technológiára fogták.

Canavero szerint napjaink technológiája már képes arra, hogy ezeket a problémákat áthidalja, hiszen korábbi kutatások alkalmával patkányokban sikerült helyreállítani a gerincvelő folytonosságát. Úgy véli, hogy a kilökődésgátló szerekkel ma már megakadályozható, hogy a szervezet a ráültetett fej ellen forduljon. Az orvos azt javasolja, hogy a transzplantáció idejére a testet és a fejet egyaránt le kell hűteni, hogy minél tovább kibírják oxigén nélkül. Az azonban kérdéses, hogy miként lehet a két idegrendszert összekötni, kommunikációra bírni.

Hogyan nézne ki a műtét?

A donortestek agyhalottaktól származnának. A fejeket és a testeket egy időben választanák el egymástól ultra éles pengéével, majd összeillesztenék. Az operációt mesterséges kóma követné; a gerincvelő és az agy idegi kapcsolatát áramütésekkel stimulálnák, majd áramütéssel ébresztenének a kómából.

Az olasz idegsebész az Egyesült Államokban szeretné elvégezni az első emberi fejátültetést, azonban tudja, hogy az ott óriási felháborodást váltana ki, így nagyobb esélyt lát egy Európai műtétre. Úgy gondolja, hogy ez a fejlődés útja, hiszen olyan embereken segíthet, akik izomsorvadásban szenvednek, vagy halálos daganatuk van.