Kiemelt híreink

Kemoterápia ellen harcol a 17 éves rákos lány

Visszautasítja a kezelést

Akarata ellenére kap agresszív kemoterápiát egy fiatal lány, akinek megrázó története óriási vitákat váltott ki az interneten. Már bírósághoz is fordult, hogy ő dönthessen a sorsáról.

A lánynál ősszel fedezték fel a Hodgkin-limfómát (a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedése). A fiatal tini egy levélben kérelmezte, hogy szeretne lemondani a kezelésről, és nagyon is tisztában van vele, hogy meg fog halni, de ő akarja eldönteni, hogy milyen gyógymódot válasszon.

Az anyja kiáll lánya, Cassandra mellett, hiszen tisztában van vele, hogy lánya retteg a kemoterápia mellékhatásaitól és következményeitől. Két kezelésen már részt vett, azonban a harmadikra nem ment el, melynek az lett a következménye, hogy a hatóságok vitték el a helyi kórházba, hogy folytassák a kezelést.

A történetbe a gyermekvédelem is közbeszólt, mivel az anya támogatja lánya döntését, és ezzel veszélyezteti a kiskorú gyermekét. Így a lány felügyeleti jogát elvették tőle. A nő megpróbált védekezni a bíróságon: ő csak azt szeretné, ha lánya meggyógyulna, és joga van eldönteni, hogy ezt hol és hogyan szeretné elérni.

Cassandra a négyhetes kezelés után elvesztette a haját, és nagyon rosszul van. A lány azt mondta, hogy azért utasította vissza a kemoterápiát, mert nem érdekli, hogy meddig él, az viszont igen, hogy hogyan, milyen egészségben tölti a hátralevő napjait, és a hosszú távú egészségügyi következmények miatt is aggódik. Az orvosok szerint viszont eddig nagyon jól reagált a kapott kezelésre és a gyógyszerekre, így nem értik miért ellenzi ennyire a kemot.

Cassandra úgy véli, hogy neki és a hozzá hasonló kiskorú betegeknek is joguk van eldönteni, hogy milyen vegyi anyagokkal mérgezzék a testüket.