Kiemelt híreink

Jól fizető fiktív kezelések

Változások az egészségügyben

Az egészségügy átalakítása és ésszerűsítése kapcsán a közeljövőben számos változás várható, többek között a fölösleges kiadások csökkentésével igyekeznek az illetékesek faragni a költségeken. Ennek fontos része lehet a fiktív kezelések után jogtalanul felvett egészségbiztosítási pénzek visszaszorítása, amelyek a pszichiátria területén rendszeresen megtörténnek egy emberjogi szervezet szerint, amely a pszichiátriákon történő jogsértések feltárásával foglalkozik.

Hogy az egészségügyben általában mennyire elterjedt a biztosítási pénzek felvétele meg nem történt kezelések után, arról nincs sok adat, de a pszichiátria területén – amelynek diagnózisai egyébként is fölöttébb szubjektívek – sajnos rendszeresen történnek ilyen esetek – állítja az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány, amely kifejezetten azzal foglalkozik, hogy az elmeegészségügyben történő visszaéléseket, jogsértéseket feltárja és segítséget nyújtson a kárt szenvedetteknek. Az elmúlt években tucatszám kerültek napvilágra olyan esetek, amikor kiderült: pszichiáterek vagy pszichiátriai intézetek jogtalanul vettek fel pénzt a közös kasszából ilyen – meg nem történt – kezelések után.

Mi is történik pontosan? Egy adott kezelést kétszer-háromszor is lejelentenek az egészségbiztosító felé; a pácienst egyszerre lejelentik járóbeteg és fekvőbeteg kezelésre; a fekvőbeteg-kezelést továbbra is lejelentik, amikor a páciens már nincs is a kórházban; vagy egy 10 perces gyógyszerfelírás okán olyan „terápiákat” számláznak ki az egészségbiztosítás felé, amelyek 40-50 percig tartanak, és ezekből akár kettőt-hármat is. Mindezzel persze jogtalanul többszörözhetik meg a bevételeiket.

Egy fiatal nő kamaszkora óta éveken át kapott pszichiátriai kezeléseket akarata ellenére. Az ügy vizsgálata során kiderült, hogy a nő ellátásai során összesen 31 olyan pszichiátriai kezelést jelentettek le, amik soha nem történtek meg.

Egy másik esetben egy pszichiáter alkalmazottként dolgozott egy pszichiátriai klinikán, miközben a magáncégével szolgáltatásokat nyújtott egy szociális intézetben. A szociális intézet egyik ápoltjának kivizsgálása után a vizsgálatot a pszichiátriai klinikán keresztül lejelentette a biztosítónak, ugyanakkor az intézettől is felvette a vizsgálatért járó munkadíjat – így a térítés összege duplán folyt be, az adófizetők pénzéből.
Bár az ilyen ügyeket – ha napvilágra kerülnek – az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) szankcionálja, nem kizárt, hogy az eddig felderített esetek csupán a jéghegy csúcsát jelentik. Az alapítvány szeretné felhívni a figyelmet: az ilyen ügyek kiszűrése és megelőzése sokat javíthat az egészségügy költségvetési helyzetén.

Forrás: CCHR