Kiemelt híreink

Internetadó – szükség van rá?!

Tüntetés az internetadó ellen

Óriási felháborodást keltett a hír, miszerint a kormány az internet megadóztatását tervezi.  A tervek szerint 150 forint adót kell majd fizetni minden le- vagy feltöltött gigabájt után. A Facebookon nagy a felháborodás, az internetezők tüntetést szerveznek…

Hiába tiltakozott hat évvel ezelőtt a Fidesz az internetadó ellen, most úgy tűnik, mégis szükségesnek látják a bevezetését. Mivel az adót a forgalom után kellene fizetni, így az államnak biztosan nagyon jó bevétele lenne ebből, de egy átlagos internetezőnek sokba kerülne ez. Hiába áll az a tervezetbe, hogy az adót a szolgáltatónak kell fizetnie, valószínűleg a költségek az előfizetőkre lennének terhelve, rosszabb esetben pedig ennek az új adónak köszönhetően akár meg is szűnhet a korlátlan internetezés lehetősége Magyarországon.

Nem véletlen, hogy a lakosság körében óriási felháborodást váltott ki ez az adótervezet. hiszen ha havonta pár filmet töltünk le, már akkor előfordulhat, hogy a filmek többe fognak kerülni, mint maga az internetszolgáltatás. De nem csak emiatt jelent nagy problémát ez a tervezet, hiszen napjainkban már az internet elterjedésének köszönhetően már minden cégnek létszükségletévé vált. A személyes adathasználat szempontjából is fontos, hiszen egyre többen olvasnak itt újságot, használják a közösségi oldalakat, e-maileznek, játszanak vagy éppen rádiót hallgatnak.

Brüsszel is reagált az adóra: nem tartják jó ötletnek, hiszen a fejlett Nyugat-Európai országokhoz képest hazánk technológiailag még mindig komolyan el van maradva. Úgy tűnik, hiába az ígéret, miszerint „2018-ra minden háztartásban lesz szélessávú internet” (Orbán Viktor),  ezzel az adóval éppen az ellenkezőjét fogják elérni. A Facebookon egyébként a hír bejelentése óta óriási a felháborodás, már több mint 205 000-en tiltakoznak az adó ellen, vasárnap estére pedig egy tüntetés is szerveződik a közösségi oldalon. A budapesti tüntetés szervezője, Gulyás Balázs szerint ennyien még soha nem jelentkeztek tüntetésre: már 39 ezren jelezték, hogy részt vesznek az eseményen.