Kiemelt híreink

Ijesztő betegség terjed: agyevő amőba

A Naegleria fowleri egy édesvízi parazita

Nem a hőség és a hőguta a legrémisztőbb dolog, amivel idén nyáron találkozhatunk. Hallottál már az agyevő amőbáról?

Az agyevő amőba – más néven Naegleria fowleri – egy fertőző édesvízi parazita, mely az elmúlt hetekben bukkant fel újra Arizona mellett a pakisztáni Karachiban. Itt már nyolc áldozatot szedett. Szívesebben tenyészik a melegebb vizekben, de annyira nem kell megijednünk, mivel az emberi szervezetet akkor tudja csak megtámadni, ha az orrjáratba kerül. Így fertőzött meg egy 8 hónapos gyermeket, aki egy amerikai baptista szertartás közben a vízbe merült. Más esetben a parazita ártalmatlan, meg is ihatjuk a vele fertőzött vizet, és emberek között sem terjed, semmilyen érintkezés útján sem – írja a Forbes.

A tünetei a következők: a fertőzés kezdeti fázisában a bakteriális agyhártyagyulladáshoz hasonlít: körülbelül 5 nappal a fertőzés után fejfájást, lázat és zavarodottságot észlelnek a betegek – ez később csökkent reakciókészséghez, hallucinációkhoz, remegéshez, rángásokhoz vezethet. A betegség lefolyása nem mérséklődik, a kezdeti tüneteket agyi gyulladásos szimptómák követik, pár napon belül pedig bekövetkezik a halál. Az elmúlt 10 évben mintegy 35 fertőzést észleltek csak Amerikában – ez pedig kevésnek tűnik, ha összehasonlítjuk a korábbi adatokkal: az elmúlt 50 évben körülbelül 130 ilyen fertőzés volt, közülük csak 3 túlélő volt.

2013 óta az egyik amerikai gyógyszerhatósági szerv engedélyezte a Naegleria fowleri ellen a miltefozin használatát, amelyet már korábban is alkalmaztak más paraziták ellen, ez pedig megmentette meg több gyermek életét is az agyevő amőbától.

Hogyan kerüljük el a veszélyt? Mivel csak az orrjáratunkon keresztül képes megtámadni szervezetünket, így dugaszoljuk el az orrunkat, ha úszni készülünk. Ha pedig orrjáratunkat kell tisztítanunk, használjunk steril vagy desztillált vizet, ha csak csapvizünk van, főzzük fel előtte.