Kiemelt híreink

Hamarosan átültetik egy orosz férfi fejét

Izomsorvadásos betegségben szenvedő páciens lesz az első fejátültetéses ember

Már nem kell sokáig várni, hiszen rövidesen sor kerülhet a világ első fejátültetésére. A műtétet egy orosz férfin fogják elvégezni, aki a születése óta izomsorvadásos betegségben szenved.

Valery Spiridonov az olasz Dr. Sergio Canavero-t bízta meg a műtéttel, aki a saját állítása szerint állatokon végzett már sikeres fejtranszplantációt. Az idegsebészek nem hisznek a beavatkozás sikerében, a kritikusok az orvost az olasz Frankensteinhez hasonlítják. Sergio viszont teljesen természetesnek tartja ezt a fajta műtétet, mivel úgy gondolja, hogy a technikának és a tudásnak köszönhetően biztosan eredményes lesz. A férfi – annak ellenére, hogy akár az utolsó napja is lehet – már nagyon izgatottan várja, hogy elvégezhesse a transzplantációt. A beteg az új testet egy egészséges, agyhalott pácienstől fogja kapni.

“A páciensek fejét egy nagyon éles szikével egyszerre kell levágni, majd egy speciális ragasztóval rögzítjük a fejet a testhez, végül összevarrjuk a sebet. Ha ez megvan, akkor egy hónapig mesterséges kómában tartjuk, nehogy véletlenül is megmozduljon. A vérkeringését néha áramütéssel stimuláljuk, a kilökődésgátló gyógyszereket pedig valószínűleg élete végéig kell szednie.”

A 30 éves informatikus ha nem vágna bele a beavatkozásba, akkor maximum tíz éve lenne hátra. “Nagyon félek, de nincs más választásom, muszáj megpróbálnom, mert az állapotom egyre rosszabb.” A születése óta egy ritka izomsorvadásos betegségben szenvedő férfi még soha nem találkozott személyesen az olasz orvossal, így még a vizsgálatok sem történtek meg, de mindketten biztosak abban, hogy a műtétnek semmi akadálya sem lesz.