Kiemelt híreink

Halálos késelés a mentálhigiénés otthonban

Megelőzhető lett volna a tragédia?

Sajtóhírek szerint a napokban egy férfi halálra késelte lakótársát a táplánypusztai mentálhigiénés központban. Újabb ügy, ahol pszichiátriai kezelés alatt álló ember gyilkolt – a pszichiátriai kezelés vajon megelőzi vagy inkább elősegíti az erőszakos viselkedést?

Bár a társát egy 16 centis késsel leszúró férfi a hírek szerint nem mentális probléma, hanem alkoholizmus miatt volt a pszichiátriai intézetben, aligha lehet kizárni, hogy a férfi pszichiátriai szereket kapott „kezelésként”. Ez, ahogy a rendszeresen megtörténő számos hasonló eset is, ráirányítja a figyelmet egyrészt a pszichiátriai szerek által potenciális mellékhatásként okozott erőszakos viselkedésre, másrészt arra a kérdésre, hogy a pszichiátriai kezelések érnek-e bármit az irracionális magatartás megelőzésében, illetve kezelésében.

Az ügy egyben frappáns választ ad arra a kérdésre, is, szükséges-e újabb pszichiátriákat nyitnunk, hogy megelőzzük az „elmebetegek” által elkövetett erőszakos cselekményeket. Mi válaszolná meg jobban ezt a kérdést, mint azoknak az eseteknek a sora, ahol a pszichiátriai intézményen belül – tehát a pszichiáterek gondoskodó kezei alatt – vagy közvetlenül a kezelést követően történik erőszak? És az ilyen esetek sora nem rövid – gondoljunk akár az idős nénit villamos alá rúgó férfira, akár a gyermekét vízbe fojtó anyára.

Az alábbi rövid dokumentumfilm bepillantást enged a pszichiátriai kezelések és az értelmetlen erőszak terjedése közötti összefüggésbe, amelyről egyébként világszerte egyre több szó esik, szakmai és társadalmi körökben egyaránt.

http://hu.cchr.org/videos/psychiatrys-prescription-for-violence.html

Forrás: CCHR