Kiemelt híreink

Figyelj oda mit mondasz, ha Samsung TV-d van!

A tévé előtt ne beszélj személyes adatokról!

Vigyázz, mert a te Samsung TV-d hallgatózhat! Ami még rosszabb: cég harmadik félnek is kiadja a mindig aktív mikrofonok által összegyűjtött felvett hanganyagot, a vállalat pedig nem vállal garanciát a személyes adatok védelmére.

Ezt írja a Samsung a TV-k adatvédelmi tájékoztatójában: “Kérjük figyeljen arra, hogy ha a kiejtett szavak személyes vagy érzékeny adatokat tartalmaznak, akkor az az információ benne lesz a hangfelismerés keretében gyűjtött és harmadik félnek átadott információk körében.” Vagyis a cég figyelmeztet arra, hogy vigyázz, mert hallgatózik a TV-d.

A hangvezérlés működéséhez a tévébe szerelt mikrofonnak folyamatosan működnie kell, hogy az eszköz azonnal be tudja fogadni a hozzá intézett kérdéseket illetve hangparancsokat. Tehát a folyamatosan aktív mikrofon a hibás a hangfelvételekért, melyet kikapcsolni csak a teljes hangvezérlés leállításával lehet. Vagyis előfordulhat, hogy a feldolgozásra kiküldött szövegekben a tévé előtt elhangzó beszélgetések tartalma bekerülhet a rendszerbe.

A legnagyobb probléma pedig az, hogy a Samsung fenntartja magána a jogot arra, hogy ezt a hanganyagot a benne foglalt információkkal együtt egy harmadik félnek is átadja. A magyar nyelvű dokumentumban nincs benne ez, csupán annyi, hogy a szolgáltatás használatához el kell fogadni a “külső fél hangszolgáltatásokra vonatkozó adatvédelmi nyilatkozatát, valamint meg kell adnia a Samsung számára a MAC-címét és egyéb személyes adatait”, és a kézikönyv hivatkozik egy, a hangfelismerésre vonatkozó adatvédelmi megjegyzésre is.