Kiemelt híreink

Elhunyt Marlboro Man, az cigarettareklámok egykori szívtiprója!

Elhunyt az eredeti Marlboro Man-ek egyike az Egyesült Államokban

Elhunyt a héten az eredeti Marlboro Man-ek, a cigarettareklámok egykori szívtipróinak egyike az egyesült államokbeli Wyomingban.

A 85 éves Darrell Winfieldet rivertoni otthonában érte a halál a hét elején. A férfi 1929 júliusában született Oklahomában, és az 1960-as években költözött családjával Wyomingba – idézte a gyászjelentést a USA Today című amerikai újság internetes oldala.

Winfieldet annak idején a Leo Burnett reklámügynökség fedezte fel, amikor a férfi egy nyugat-wyomingi tanyán dolgozott. A gyászjelentés szerint Winfield “szerette a lovakat, a rodeót, különösen a csoportos lasszózást, a farmerkodást és az egész cowboy életmódot”.

A Marlboro Man (Marlboro Férfi) már-már a férfiasság karikatúrája volt. Az 1950-es évektől kezdve az 1990-es évek végéig ezekkel a jókötésű cowboyokkal reklámozva igyekeztek vonzóbbá tenni a füstszűrős cigarettákat a férfiak számára.

A legnagyobb amerikai dohánygyártók és 46 amerikai szövetségi állam között létrejött Master Settlement Agreement 1998-as hatályba lépésével azonban a magazinok hasábjain és a televíziós hirdetésekben látható dohányzó cowboyok ideje lejárt: szigorították a cigaretták reklámozására vonatkozó szabályokat és megtiltották az emberek vagy rajzolt figurák használatát a dohányreklámokban.

A Los Angeles Times című lap szerint az elmúlt néhány évben az egykori Marlboro Man-ek közül legalább négyen haltak meg a tüdőrákkal folytatott hosszas küzdelem után.

Forrás: MTI