Kiemelt híreink

Elhunyt Koltai Tamás

„…hogyan lehet kíváncsinak lenni és maradni ? – Úgy, hogy az élményre utazom. Ha van élmény, nincs gond. Nem tudok kritikát írni olyan előadásról, amelyik nem érdekel, nem indít el bennem egyetlen érzést vagy gondolatot sem.” ( 7óra 7 –nek adott nyilatkozatából )

Életének hetvenharmadik évében szombaton váratlanul elhunyt Koltai Tamás színikritikus, színházesztéta, újságíró. Lement újságért, az utcán lett rosszul, a mentők még kórházba vitték, de a tüdőembólia végzett vele – írja a Népszava.

1960 -1965 között az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett diplomát. Pályája során, a Színház című folyóirat munkatársa, majd főszerkesztője, Magyar Televízió színházi és filmszerkesztőségének vezetője, Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára, az Élet és Irodalom, illetve a 168 óra című magazin kolumnistája, továbbá számos kötet szerzője. Életművét 1987-ben Jászai Mari-díjjal, 2007-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével, 2011-ben Pulitzer-emlékdíjjal ismerték el. Kollegái, barátai és olvasói sokra tartották felkészültségét, szakmai hozzáértését, pontos, egyértelmű fogalmazását. Sokszor volt dühös szenvedélyes –amikor nem csupán a produkciót , hanem annak előadóit is ostorozta, de mindig minden körülmények között nyíltan vállalta véleményét. Egyértelműen támadta úgy a felkészületlenséget, mint azt ha valaki megélhetésért árulta művészetét.
Sokakhoz közel állt őszinte szellemes csipkelődő stílusa – bár ez utóbbival sokak nem tetszését is sikerült kivívnia.

„A pótolhatatlan veszteség kifejezés a nekrológműfaj legnagyobb közhelye, de most úgy érzem, mindkét szó szerint igaz” -emlékezik róla Stuber Andrea internetes naplójában – „már akkor is úgy gondoltam, hogy ő a legjobb. A legtudósabb, a legjobb tollú, a legbátrabb. Azóta annyi csak a változás, hogy máshogy ragozom. A legjobbunk most ment el …”

RIP