Kiemelt híreink

Elhunyt Jules Bianchi – gyászol a Forma-1

Csupán 25 évet élt

Pénteken éjjel hunyt el az ifjú pilóta. A szomorú hírt Bianchi családja jelentette be.

Bianchi a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett súlyos balesetet, miután autójával egy másik versenygép mentésében segédkező munkagépbe csapódott. A Maurissa F-1 Team pilótája kilenc hónapot töltött kómában. 2015. július 17-én hunyt el.

A nizzai születésű Bianchi karrierje – mondhatni – családi örökség volt: nagyapja, Mauro Bianchi GT-kategóriában volt háromszoros világbajnok, az ő testvére, Lucien Bianchi pedig 1959 és 1968 között indult belga színekben az F-1 futamokon. Nem csoda hát, hogy Jules már fiatal korától fogva a versenyzés szerelmese volt: 15 éves koráig versenyszerűen gokartozott, majd következett a Forma Renault 2.0, a Forma-3 illetve a Renault 3.5 – azaz látványosan menetelt az F1 felé.

A nagy áttörés végül 2013-ban következett be, amikor a Marussia csapata ültette volán mögé. Sajnos azonban Forma-1-es karrierje még el sem kezdődött, máris véget ért: 2014. október 5-én, vasárnap a Japán Nagydíj 41. körében Adrian Sutil Sauberje kicsúszott, és a falnak ütközött. Bianchi ekkor már előtte járt, így csak a 42. körben érkezett a baleset helyszínére, ahol – a feltételezések szerint – egy vízátfolyáson megcsúszott a kocsija kereke, és irányíthatatlanná vált. Bianchi teljes sebességgel a Sutil gépét mentő daruskocsinak csapódott. A versenyt pár körön belül leintették, az életveszélyes sérüléseket szerzett Bianchit pedig stabilizálták, majd kórházba szállították.A pilóta – mint két nappal később kiderült – olyan súlyos agykárosodást szenvedett, hogy a szakemberek 10 százalékos felépülést jósoltak csupán.

Jules Bianchi karrierje tragikusan korán ért véget. Csupán 25 évet élt.