Kiemelt híreink

Egy Karcsi nevű démontól van megőrülve az internet

Szellemvadászat a közösségi hálón

Újabb őrület járja be a világhálót – most épp egy mexikói démont idéznek meg előszeretettel a tinik, hogy aztán az eredményeket megosszák Facebookon, Twitteren no meg Instagramon. Azaz: az internet sztárja az idei tavasz legvégén a Charlie, Charlie challenge.

De mi is pontosan ez az új hóbort? Kell hozzá egy papír, két ceruza, no meg némi bátorság: rajzoljunk a lapra egy nagy plusz jelet. A jel által behatárolt négy mezőbe (átlósan) az igen illetve a nem szavakat írjuk fel, majd fektessük a két ceruzát a vonalakra úgy, hogy a felső az alsón egyensúlyozzon! Ekkor indul az idézés: elsőként meg kell kérdezni a démont, hogy akar-e játszani? Ha a felső (instabil) ceruza az igen felé mozdul, jöhet majd a következő kérdés, egészen addig, amíg a “Charlie, Charlie, can we stop?” kérdésre is igent kapunk – azaz a szellem megüzente, hogy most már aztán hagyjuk békén a kérdéseinkkel.

Persze a netre feltöltött videók alapján a legtöbben az első kérdésnél sikítva menekülnek ki a szobából – ugyanakkor be kell látnunk, ez több, mint rendkívül szórakoztató látvány.

Veszélyes a démonidézés?

Ugyan a “játék” erősen hasonlít az Ouija-táblához, a ceruzákat mozgató erő egész más. Talán kiábrándítónak tűnhet, de a Charlie, Charlie challenge-ben nem egy mexikói démont, hanem magát a gravitációt idézzük meg. A ceruzák egymásra helyezésének köszönhetően tulajdonképpen borítékolható, hogy ha ugyan el is értünk valamilyen nyugalmi helyzetet, az nem tart ki a végtelenségig – akár a legminimálisabb légmozgás is kiválthatja a “démon válaszát”, azaz azt, hogy az egyensúlyozó ceruza valamelyik irányba kilengjen.

Azt pedig ugye meg sem kell említenünk, mekkora ereje van a közösségnek? Ha bizony valaki úgy tálalja, hogy ez ijesztő lesz, akkor ijesztő lesz. Ha ugyanezt – mint régi vágású fizikai kísérlet – Öveges professzor mutatta volna be a tévében, valószínűleg jóval kisebb hisztériát váltott volna ki.