Kiemelt híreink

Ebbe bukik bele szinte minden friss vállalkozás

Az induló vállalkozások 10 legnagyobb buktatója

Sokan úgy gondolják, hogy elegendő az ötlet vagy a pénz ahhoz, hogy sikerre vigyék a vállalkozásukat, de ez tévhit. Tegyük félre a vezetői egót, és nézzünk szembe a 10 legnagyobb buktatóval!

Szomorú mindenki által ismert tény, hogy Magyarországon az újonnan alapított cégek 40 százaléka elbukik az első évben, 80 százalékuk pedig nem éli túl az első öt évet. Fehér Tímea, az Első Magyar Családmentor kft. ügyvezetője összeszedte az induló vállalkozások legnagyobb buktatóit.

“Sokan úgy gondolják, hogy elegendő egy ötlet vagy pénz ahhoz, hogy vállalkozást csináljanak. Ráadásul a vállalkozási ismereteket sem tanítják, így sokszor fogalmuk sincs hogyan kellene hozzáfogni egy vállalkozás létrehozásához és az mivel jár (idő, pénz, szaktudás, stb.). Nem árt, ha tisztában vannak azzal, hogy egy ötlet még nem elegendő egy vállalkozás létrehozatalához, ez csupán 5%-át teszi ki. Ha van rá pénze már sokkal könnyebb út a megvalósuláshoz, de tervezés, vállalkozói ismeretek, jó munkaerő, kapcsolatok, partnerek, a piac feltérképezése nélkül csak veszteség, sikertelenség, és kidobott pénz az egész és a befektetett időt és munkát se hagyjuk figyelmen kívül. Tervezés nélkül sokszor azt tapasztaljuk, hogy mire elindulna a vállalkozás, már elfogyott a pénz és nincs se anyagi, se emberi erőforrás, így már nincs idő kivárni az eredményt. A tervezéskor általában kiderül, hogy mennyire életképes a vállalkozás, így sokkal jobb még az elején meghozni egy negatív döntést, mint felvállalni egy hatalmas adósságállományt és megvárni, míg fizetésképtelenné válik a cég” – mondta a szakember, aki szerint az induló vállalkozásoknak megoldást jelenthet egy cégmentori szolgáltatás.

TOP 10 buktató induló vállalkozásoknak

1. Bizalomvesztés
2. Vállalkozói ismeretek hiánya
3. Hiteles információ, tájékozatlanság hiánya – rossz döntési helyzetek
4. A tervezés elmaradása (pl.: kiszállási pont meghatározása), kontroll (hol tartok most?)
5. A piaci szereplők feltérképezése és a vállalkozás piaci jelenlétének meghatározása
6. Jövőkép építés elmaradása (hova akarok eljutni?)
7. Cégvezetői személyiségi jegyek túlexponálása (pl.: én mindent jobban tudok, mit más…)
8. A PR és a marketing elhanyagolása, szerepük bagatellizálása
9. Nem megfelelő partnerek, munkatársak megválasztása
10. Rossz költség- és árképzés, a folyamatos költségoptimalizáció elmaradása, jövőbeni célokra történő forrás elkülönítésének hiánya