Kiemelt híreink

Donornak szüli meg halálos beteg gyermekét

Szomorú történet

Kevés embernek jutna eszébe az, amit egy brit kismama tervez: megszüli halálos beteg gyermekét, aki csak rövid ideig élhet majd. A baba szerveit pedig felajánlja donorként azért, hogy segíthessen.

Elisha McGill nem vállalta az abortuszt, és minden erejével azért küzd, hogy gyermeke halála után donor lehessen. A brit nő a harmadik gyermekével terhes, aki születése után csak nagyon rövid ideig élhet majd. A picit 36 hétig kell kihordania ahhoz, hogy szerveit felajánlhassa.

A nő terhessége 18. hetében tudta meg, hogy a gyermek gyógyíthatatlan beteg: anenkefáliája van. Ez egy nagyon ritka betegség, melynek következtében a baba agya nem fejlődik megfelelően, az agyvelő pedig részben vagy teljes egészében hiányzik. A 30 éves anya tisztában vele, hogy azok a babák, akik ezzel a betegséggel születnek sokszor a szülést sem élik túl, a legjobb esetben pedig csupán néhány órát élnek.

Elisha utánanézett a betegségnek, így nagyon jól tudja, hogy kicsi az esélye annak, hogy gyermeke hosszabb ideig élhessen. Az eddigi “rekorder” egy kislány, aki több mint kilenc hónapot élt. A nő mégis nemet mondott az abortuszra: “Azt szeretném, ha a születendő kisbabánk másokon segítene, ezért döntöttünk úgy, hogy felajánljuk a szerveit.” Ennek persze feltétele is van, hiszen csak azok a babák lehetnek donorok, akik a terhesség 36. hete után születtek, hiszen csak ezután számítanak életképesnek.

A házaspár egy Facebook oldalt is készített, ahol a születési rendellenesség és a szervadomány fontosságát akarják hangsúlyozni az emberek számára. Itt folyamatosan közlik a gyermek állapotát, nemsokára pedig a nemét és a nevét is közzéteszik.