Kiemelt híreink

Számítógép segítségével beszélgethetünk házi kedvenceinkkel

Digitalizált ugatás

Bár sokaknak képtelenségnek tűnik, de talán nincs is olyan messze, hogy a kutyatartók számítógépes programokkal kommunikálnak majd kedvenceikkel. A mai kutatások szerint ugyanis a kutyaugatás sokkal több információt tartalmaz, mint azt gondolnánk.

Magyar és spanyol kutatók kifejlesztettek egy olyan számítógépes programot, ami a kutyusok csaholásából nem csak azok nemét és korát, de érzelmi állapotát is meg tudja határozni. Arra is rájöttek, hogy egyes kutyák bizonyos helyzetben többet vokalizálnak társaiknál (…ezt magam is tapasztalom, amikor a barátom motorozni viszi jagd terrierjét, aki szinte a többi kutyát lesajnáló ugatással kürtöli azonnal világba a nagy eseményt)

A kutatók több ezer vakkantást felcímkézve próbálnak egy olyan programot kifejleszteni, ami Pongrácz Péter kutatásvezető elmondása szerint ugyan még alapkutatás, de tán hamarosan széles körben is alkalmazható lesz és nagy segítséget nyújt majd az állatorvosoknak egy pontosabb diagnózis meghatározásában – írja a Best FM.

A Madridi Műszaki Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem kutatói remélik, hogy fejlesztésük egyszer még széles körben alkalmazható lesz. Mindenképp izgalmasnak tűnik – főleg, ha visszafele is működne majd a dolog és például a kutyákba helyezett chip egy olyan programot tartalmazna, ami az emberi szavakat fordítaná át ugatássá…