Kiemelt híreink

Búcsú az élettől a pszichiátriai osztályon át

Rontott állapotán a pszichiátriai kezelés

Az idős férfi legyengült állapota miatt a pszichiátriára került, ám ahelyett, hogy a kezelés javított volna az állapotán, csak egyre több baja lett. Véres vizelet, csontig hatoló fekély – a férfi három hónappal a pszichiátriára szállítása után halott volt. Egy emberjogi szervezet szerint ilyen esetek rendszeresen történnek a pszichiátriákon.

A 85 éves férfi 2014 áprilisában rokonait indult meglátogatni Kapuvárra, de gyenge állapota miatt mentőt kellett hívni hozzá. A mentősök zavartnak találták, ezért egy Győr-Moson-Sopron megyei kórház pszichiátriájára szállították.

Állapota azonnali általános kivizsgálást indokolt volna, ezek azonban hathetes kórházi tartózkodása alatt nem történtek meg. Mindössze laborvizsgálat történt, az is hat nappal a bekerülése után, amely viszont számos olyan eltérést talált a férfi szervezetében, amelyek indokolhatták zavartságát és nehéz szellemi állapotát.

Két héttel beszállítása után a vizelete véressé vált, ám nem történt urológiai vagy ultrahang vizsgálat, amely ennek okát megállapíthatta volna. Ha lett volna vizsgálat, akkor nem csak a halála utáni boncolásnál derült volna ki a prosztatarákja – ami halálának egyik oka volt –, és talán az életét is meg lehetett volna hosszabbítani.

Az idős embert több alkalommal hosszabb időre az ágyához kötözték, ám úgy tűnik, a törvény által előírt kétóránkénti felülvizsgálatokat nemigen tartották be – csupán rutinszerűen töltögették ki a kötelező papírokat, akár egész éjszakára előre. A férfi a pszichiátriai kezelések során csak egyre rosszabb állapotba került.

Édesapja állapotromlását látva lánya 10 nap „kezelés” után át akarta helyeztetni egy budapesti kórházba, amit a főorvos nem engedélyezett arra hivatkozva, hogy a beteg állapota miatt nem szállítható.

Újabb tíz nap elteltével a férfi belázasodott, légzése nehézzé vált. Az időnkénti gyógyszeres szedálások, lekötözések, lázas állapot miatt már nem tudott az ágyból felkelni, emiatt felfekvése alakult ki, amit először „bőrpírként” jegyeztek fel a dokumentációban, ám ez nemsokára III. stádiumú, 10*10 cm-es, a csonthártyáig terjedő fekéllyé alakult.

Május végén a gyenge, elesett állapotú beteget egy budapesti kórházba szállították – annak ellenére, hogy egy hónappal korábban (amikor állapota még nem volt ilyen súlyos) a pszichiátriai osztály főorvosa szerint nem volt szállítható állapotban.
Bár lánya egy rövid időre még hazavitte a kórházból, az idős férfi már soha nem épült fel leromlott állapotából. Áprilisban szállították a pszichiátriára – júliusban már halott volt.

Lánya egy olyan civil szervezethez fordult segítségért, amely kimondottan a pszichiátriákon történő jogsértések feltárásával foglalkozik. A szervezet szerint az ügy nem egyedi, ugyanis a mai pszichiátriai kezelések nem alkalmasak arra, hogy emberek mentális nehézségeit megoldják. A férfi lánya a jogvédő szervezet segítségével rendőrségi kivizsgálást kezdeményezett apja halálával kapcsolatban.

Forrás: CCHR