Kiemelt híreink

Bizzar! Holttesteket loptak!

Lopott holttestekkel teljesítették az urnás temetések tervszámait Dél-Kínában

Éjszakánként sírokat rabolt egy férfi Dél-Kínában, a holttesteket pedig a kuangtungi kormányzat temetkezési reformért felelős vezetőinek adta tovább, akik azután elégetésükkel javították a fennhatóságuk alá eső terület hamvasztási statisztikáit – derült ki kínai médiabeszámolókból.

A sírrabló több mint 20 tetemet ásott ki a föld alól, tízükért egyenként 3 ezer jüan (121 ezer forint) ütötte a markát, a többitől fele áron szabadult meg. A Ho és Tung családnevű tisztviselők azt mondták a rendőrségen, hogy másként nem tudták volna a krematóriumos temetés minimális tervszámait teljesíteni. A sajtójelentések szerint a gyanú akkor merült fel, amikor a szomszédos Kuanghszi Pejliu településén egy család felfedezte, hogy a békében eltemetett 81 éves nagypapa sírját megbontották, neki pedig hűlt helye. A nyomozók munkába kezdtek, a gyanúsítottat elfogták és utóbb kiderült, megrendeléseinek listája hosszú volt.

Kínában a temetkezés hagyományainak felszámolására tett kísérletek évtizedek óta folynak, ám a hatóságok lényegében nem tudják a vidéki lakosság nagyobb részét meggyőzni arról, hogy hagyjanak fel az önkényesen, vagy a helyi fengsujmester által kijelölt területekre történő temetésekkel. Az önkormányzatok hasztalan érvelnek azzal, hogy kevés a termőföld, a földeket megmunkáló gépek nem tudnak dolgozni, s hiába ajánlanak kedvezményeket az alternatív temetésre vállalkozóknak, az emberek, különösen az idősek hajthatatlanok. Ahol a helyi rendelkezést szigorral, büntetés kilátásba helyezésével igyekeznek betartatni, az emberek ott is megtalálják a lehetőséget arra, hogy kijátsszák a hivatalt.

A kínai és a nemzetközi médiában nagy port vert fel, hogy az Anhuj tartomány Ancsing városához tartozó településeken, ahol az idén június elsejével vezették be a hamvasztásos temetést, legalább hét idős ember vetett véget önkezével az életének még a határidő előtt, csak hogy a hagyományos módon búcsúztassák el őket. A térségben már 1994 óta két alkalommal is megpróbálkoztak a hamvasztás bevezetésével, de sikertelenül. Kiderült az is, hogy falvak lakói nincsenek is tisztában azzal, miből áll, hogyan zajlik a hamvasztás, illetve az urnás temetés. Kína-szerte sok helyütt él még a régmúltba visszanyúló szokás, miszerint az idősek vagy a középkorúak már életükben megrendelik, megvásárolják drága, vastag falú fakoporsójukat, hogy abba fektetve helyezzék őket örök nyugalomra.

Forrás: MTI